Miercuri, la Timișoara este așteptat Corpul de Control al Ministerului Educației, care va face propria anchetă la internatul Liceului Tehnic de Vest, spune unul din inspectorii școlari adjuncți de Timiș.
„Eu așa știu, că mâine dimineață, de la Corpul de Control al Ministerului (n.r., Educației) va sosi o persoană sau o comisie – rămâne de văzut.”, a declarat, marți seară, Francisc Halasz, inspector școlar adjunct de Timiș, la Actual Regional, TVR Timișoara.
Vă reamintim, Primăria Timișoara a descoperit că mai multe camere ale internatului Liceului Tehnologic de Vest sunt ocupate de muncitori, iar un atelier a fost transformat într-un apartament – o situație care pare să dureze de ani buni, dar care a ieșit la iveală abia acum, într-un context în care autoritățile locale sunt tot mai active, pe fondul apropierii alegerilor. Viceprimarul USR, Ruben Lațcău, afirmă că unul dintre chiriași a declarat că locuiește acolo de șapte ani.
„Aș minți să spun că nu am auzit, de-a lungul timpului, tot felul de povești despre aceste internate, dar nu am crezut niciodată că situația este atât de scăpată de sub control. Din piața de construcții din Timișoara am înțeles că se mai practică acest tip de cazare în diverse internate, dar nu mi-a fost niciodată clar cum se întâmplă acest lucru.”, a declarat Ruben Lațcău, în cadrul aceleiași emisiuni.
Declarațiile făcute de Ruben Lațcău după controlul făcut la internatul liceului scot la iveală un aspect cert: nimeni din primărie sau din inspectoratul școlar nu a mai vizitat internatul în ultimii cel puțin șapte ani.
„Este un domn care mi-a spus că locuiește acolo de șapte ani, în acel internat, dar și în altele. (…) Nu știu unde au ajuns banii – acele contracte pe care le-am văzut sunt fals de drept.”, a adăugat viceprimarul.
Legea Educației este clară, confirmă și inspectoratul: cazarea persoanelor străine de procesul educațional în internate este interzisă. Se pot face excepții doar în cazuri speciale, precum olimpiadele, dar și atunci cazarea trebuie să aibă legătură directă cu activitatea didactică. Dincolo de demisia directoarei liceului, Lațcău așteaptă un gest similar și din partea contabilului șef. Alte persoane responsabile nu au fost identificate până acum.
„Despre asemenea situații, cel puțin în ultimii 5-10 ani, eu nu cunosc să fi avut vreo reclamație la inspectoratul școlar. (…) Se recunoaște vina, doamna directoare s-a pedepsit, și-a dat demisia.”, a mai spus Francisc Halasz.
Anchete paralele sunt în desfășurare, atât din partea inspectoratului școlar, cât și din partea Corpului de Control al Primăriei.
„În această săptămână vom avea informații clare și vom ști dacă demersurile pe care le vom face sunt administrative sau penale, în funcție de rezultatul a ceea ce ne relevă corpul de control. Mai este un domn a cărui demisie o așteptăm, a contabilului șef care a semnat toate contractele, netrecute prin Consiliul de Administrație, care a semnat toate chitanțele.”, a mai precizat Lațcău.
Potrivit inspectoratului școlar, în Timișoara funcționează 15 internate, în care sunt cazați peste 700 de elevi. Aproximativ 400 de locuri sunt în prezent libere.