Legea Mirosurilor a avut ca punct de pornire Timişoara. Rodica Militaru, candidata Alianţei USR-PLUS la Consiliul Local Timişoara, a fost iniţiatoarea. Aceasta a relatat în cadrul unei conferinţe de presă cum a început totul şi de este necesară o astfel de lege.
Militaru a povestit cum au existat sute de plângeri în Timiş referitoare la mirosurile generate de diferite surse şi cum Garda de Mediu ridica din umeri pentru că nu exista un cadru legal care să sancţioneze.
„Au fost sute de plângeri de la cetăţeni din Timişoara şi din judeţul Timiş privind mirosurile insuportabile generate de fabrici, gropi de gunoi, fermele de animale neconforme şi la toate aceste plângeri Garda de Mediu spunea «da, miroase, dar în România nu avem legislaţie pentru măsurarea mirosurilor». În 2012 am făcut parte dintr-o coaliţie de ONG-uri care şi-a propus să solicite parlamentarilor de Timiş de la acea vreme să iniţieze acest proiect legislativ. Am primit unele promisiuni, dar nu s-a întâmplat nimic. Abia din 2016, de când Uniunea Salvaţi România a avut parlamentari, am prezentat în ianuarie 2017 această cerinţă colegilor mei, domnului Allen Coliban şi domnului Cornel Zainea, membru în Comisia de Mediu şi Ecologie din Camera Deputaţilor şi parlamentarii USR s-au organizat extreme de rapid”, a precizat Rodica Militaru.
În cadrul conferinţei online i s-au alăturat şi Allen Coliban, senatorul USR Braşov și membru în Comisia pentru Mediu, dar şi Cornel Zainea, deputat USR Ilfov şi membru în Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic.
„Au fost trei dezbateri pe tema aceasta pe care le-am organizat la Senat. Începând cu 2017, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Mediu a Senatului. În dezbaterile respective am încercat să acoperim o paletă cât mai largă, să avem opinii din zona celor afectaţi de mirosuri. Nu ne-am referit la o situţie particulară din Timişoara sau din Oradea. Am primit foarte multe sesizări pe adresa comisiei, care semnalau disconfort olfactiv, inclusiv unele cazuri care reclamau îmbolnăviri de pe urma unor expuneri prelungite Am avut un grup de lucru la Ministerul Mediului, în care a fost implicat şi Ministerul Sănătăţii şi forma finală a fost una agreată inclusiv de nivelul tehnic din cele două ministere şi mă bucur că şi-a găsit o susţinere şi la nivel politic, astfel încât am putut să o trecem prin ambele camere ale Parlamentului”, a precizat Allen Coliban.
În iunie 2019 a început demersul de strângere de semnături pentru a putea pune presiune în demersul de a arăta gravitatea problemei. În septembrie 2019 deja existau 4.000 de semnături şi apoi a început lupta de convingere pentru a da un raport legii pentru a putea intra la vot. Ea a intrat în Comisia de Mediu abia în 26 mai 2020, deci practic după aproape doi ani şi jumătate de dezbateri.
„Un aspect foarte important este faptul că legea a trecut aproape în unanimitate. A fost o singură abţinere şi 309 voturi pentru. Această lege exprimă viziunea USR-PLUS privind calitatea vieţii. Noi ne dorim un aer proaspăt nu doar în politică, ci şi un aer proaspăt de respirat. Am scris această lege, pentru că efectiv sunt zone în care aerul a devenit irespirabil în România”, a precizat Cornel Zainea.