„Creierul” software și AI pentru roboți umanoizi coreeni ar putea fi construit la Timișoara

pirtea 5

Coreenii de la un prestigios institut de cercetare din Seoul vor să stabilească cu Universitatea de Vest din Timișoara un parteneriat în domeniul dezvoltării de arhitecturi soft și AI pentru robotică. 

Facultatea de Matematică-Informatică a Universității de Vest din Timișoara a lansat încă de acum doi ani o platformă bazată pe rețele și algoritmi de inteligență artificială, iar prin aceasta, până acum, mai multe idei au fost dezvoltate și operaționalizate în sisteme de inteligență artificială orientate către om și nevoile sale. De altfel, la Departamentul de Informatică al UVT, o treime din cadrele didactice sunt specializate în inteligență artificială.

Conducerea Universității de Vest are intenția acum să dezvolte unui parteneriat cu specialiști în inteligență artificială din Coreea. La Seoul, spune rectorul Marilen Pirtea, funcționează un consorțiu universitar susținut de Ministerul Educației din Coreea și fundația de cercetare de acolo, prin care autoritățile vor să diminueze decalajul educațional dintre universitățile locale. „Institute for SHared AI-Robotics Education” produce robotică la comanda partenerilor din instituții medicale, dar și a celor din industria de înaltă tehnologie a roboților umanoizi.

„În cadrul vizitei pe care am avut ocazia să o desfășor și a discuțiilor cu staff-ul institutului coreean, am analizat oportunitățile de stabilire a unui parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara în domeniul dezvoltării de arhitecturi soft și AI pentru robotică, având în vedere că experiența Facultății de Matematică și Informatică este avansată în aceste specializări și arii de cercetare, iar institutul coreean este producător direct de echipamente hardware în robotică.”, a declarat Marilen Pirtea, care se află în Coreea la invitația Korea Fundation, alături de mai mulți reprezentanți ai unor universități din toată lumea.

Rectorul UVT i-a invitat pe coreeni la Timișoara. „Vizita pe care am convenit-o la Universitatea de Vest din Timișoara va avea ca obiectiv stabilirea unui parteneriat concret, prin care vom starta mai multe proiecte comune de cercetare și inovare în soft și AI, domenii spre care se îndreaptă hightech-ul din universitățile noastre.”, a mai spus rectorul.

Ca urmare a interesului tot mai mare pentru pregătirea în AI, Facultatea de Matematică-Informatică a UVT va organiza, din toamnă, un program de studii nou, un master de roboți software inteligenți, în limba engleză. Tot din toamnă, la FMI va avea loc o schimbare și la programul de studii dedicat securității cibernetice, program care va fi deschis și pentru studenți străini.

CITEȘTE ȘI: Inteligența artificială, prieten sau dușman? Proiectele viitorului care se dezvoltă la Timișoara

Foto: Facebook/Marilen Gabriel Pirtea

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/