Copiii și tinerii dezavantajați din Caraș-Severin, ajutați de Nevo Parudimos printr-un proiect transfrontalier

„Arta Incluzivă – Acces la cultură pentru copiii și tinerii dezavantajați„ („InclusiveArt – Access to culture for disadvantaged children and youth”), proiect finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia (IPA CBC), eMS RORS-22, a ajuns la final. După mai multe întâlniri cu tineri și copii din diverse zone ale județului Caraș-Severin, reprezentanții Nevo Parudimos, asociație parteneră în proiect, s-au întâlnit cu presa pentru a prezenta concluziile finale.

Proiectul a fost implementat pe durata a 18 luni. În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele proiectului: 4 intervenții culturale în județul Caraș-Severin (Anina, Berliște, Reșița – cartier Mociur, Reșița – cartier Muncitoresc, organizate cu sprijinul a 8 artiști din Timișoara și Caransebeș), cartea de povești româno-sârbă intitulată „Povești colorate”, precum și cercetarea „Monitorizarea impactului politicilor publice și a documentelor legislative care vizează incluziunea socială și culturală a tinerilor și copiilor romi din jud. Caraș-Severin”.

„A fost un proiect care a vizat promovarea incluziunii prin cultură, în special a copiilor și tinerilor din comunități dezavantajate, cu focus pe roma. În județul Caraș am avut activități în 4 comunități locale: două din Reșița, una din Berliște și una în Anina. Pe lângă asta, s-a făcut cercetare legat de cum sunt văzuți tinerii și copiii romi în planurile de dezvoltare și tot ceea ce înseamnă strategiile de dezvoltare a județului Caraș-Severin, culturale și educaționale, cercetare din care au ieșit niște rezultate foarte interesante și oarecum am fost dezamăgiți de interesul scăzut al comunităților de a contribui la incluziunea acestui grup de copii. Per total, noi credem că proiectul a avut rezultate foarte bune. De exemplu, la Berliște am făcut un mic muzeu, la Anina s-au creat povești și două piese de teatru, la Reșița, împreună cu Ansamblul Bârzava, cu copii din Muncitoresc, s-au făcut dansuri, în Mociur s-a promovat oarecum imaginea comunității, imaginea reală a comunității din Mociur, nu cea pe care toată lumea o știe și noi ne dorim să continuăm inițiativele începute prin acest proiect prin anumite proiecte pe care le vom implementa”, spune președintele Asociației Nevo Parudimos, Daniel Grebeldinger.

Grupurile țintă ale proiectului au fost eterogene: tineri și copii dezavantajați, din zone urbane şi rurale defavorizate; tineri și copii romi; copii cu părinți plecați la muncă în străinătate; copii, tineri și adulți migranți; tineri creativi, absolvenți, dar şomeri – în special tineri artiști, precum și alţi factori interesați din comunitate (profesori, învățători, directori de cămine culturale, bibliotecari, preoţi etc.).

„Prin intermediul acestui proiect, am propus realizarea unor intervenţii culturale, educaţionale şi creative în 12 comunități defavorizate (câte 4 în Timiş şi Caraş-Severin şi câte două în Zrenjanin şi Kikinda), selectate în prealabil de echipele de proiect. Pentru activitatea lor în aceste comunităţi, tinerii artişti au avut la dispoziţie resurse financiare pentru a implementa, în perioada iulie – octombrie 2018, intervenții artistice care să antreneze copii şi tineri defavorizaţi din aceste comunităţi şi care să răspundă la nevoile locale, concret identificate. Animatorii locali, pe care i-am format în cadrul proiectului, au avut misiunea să sprijine o mai bună relaţie între copii şi artişti şi între aceştia şi comunitate şi au contribuit la durabilitatea în timp a rezultatelor proiectului”, mai spun reprezentanții Nevo Parudimos.

În cadrul proiectului, Asociația Nevo Parudimos a fost parteneră, pe lângă Primăria orașului Zrenjanin (Serbia), Centrul pentru Arte Frumoase și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia), coordonator fiind Institutul Intercultural Timișoara.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/