Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani se vor putea vaccina și la medicul de familie

anonymous healthcare worker vaccinating middle aged female patient. blurred background

Prima cantitate de vaccin pediatric va ajunge în România la mijlocul lunii ianuarie, conform estimărilor autorităților. Campania se va derula și în cabinetele medicilor de familie din județul Timiș.

În momentul de față sunt pregătite platforma de programare și Registrul Electronic Național de Vaccinare, iar copiii se pot vaccina atât în centre și spitale, cât și la medicii de familie.

„Cei care suntem medici vaccinatori, din rândul medicilor de familie, vom intra în această campanie de vaccinare a copiilor. Sigur, vor fi făcute aceste vaccinări pe seama voluntariatului pacienților și a părinților care trebuie să își dea acordul pentru vaccinarea acestor copii. Este o problemă extrem de delicată și va fi supravegheată de părinții acestor copii. În general, copiii fac forme ușoare de COVID-19, dar nu exclude posibilitatea ca acești copii, în momentul în care intră la grădiniță sau la școli să transmită, să fie un vector pentru virus. Să îl preia de la școală, din colectivitate și să îl aducă acasă, la persoanele în vârstă”, a spus medicul Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

Rata de infectare cu SARS-CoV-2 este mică în rândul copiilor, potrivit statisticilor. În ceea ce privește internările în spital, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID-19, înregistrate în România, au fost raportate la copiii din grupa de vârstă 5-11 ani, iar 3% din cazuri la grupa de vârstă 11-14 ani.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

„Știm și noi că acest virus atacă în mod special persoanele cu boli cronice, cu vulnerabilități. Și aici sigur, trebuie să existe un echilibru în gândirea beneficilor versus riscurilor la care se supune familia acestor copii. Cei care vor decide sunt părinții copiilor, pentru că ei trebuie să își dea acordul pentru această campanie de vaccinare. Medicii de familie își vor face datoria, așa cum am făcut-o și până acum”, a explicat medicul Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

La nivel european, rata de internare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani este de la trei, până la cinci cazuri la 1.000 de locuitori.