Copii flămânzi, abuzați și excluși. Salvați Copiii pune pe masa candidaților la președinție cifrele care dor

copii din românia alegeri prezidențiale 2025

Salvați Copiii România dă glas „vocilor fără vot” și solicită candidaților la alegerile prezidențiale să răspundă la zece întrebări esențiale despre cele mai grave probleme cu care se confruntă copiii din România – de la sărăcie și abandon școlar, la bullying, consum de droguri și lipsa accesului la servicii medicale și consiliere psihologică.

În România, 1 copil din 3 trăiește în sărăcie sau excluziune socială, arată statisticile actuale. Tot România are cea mai mare rată de abandon școlar din UE și o rată a mortalității infantile comparabilă cu media europeană din urmă cu 20 de ani. Organizația Salvați Copiii pune în fața candidaților la prezidențiale aceste informații, într-o scrisoare adresată tuturor celor intrați în competiție, și le cere să explice concret ce soluții au pentru milioanele de copii care cresc în România fără șanse reale.

„Orice candidat la președinție care pretinde că reprezintă viitorul țării trebuie să demonstreze că are soluții și voință politică pentru a schimba în bine viața copiilor noștri. Anul 2025 a fost declarat prin lege, la propunerea Salvați Copiii, Anul Național al Copilului, semn că societatea, Guvernul și Parlamentul României au recunoscut importanța prioritizării copiilor, după mai mult de trei decenii de stagnare ori evoluție lentă în acest domeniu. În acest context, pentru că este interesată de viziunea fiecărui candidat la funcția de președinte, Salvați Copiii România a trimis o scrisoare fiecărui candidat, cu invitația a de a răspunde la 10 întrebări importante, astfel încât să reiasă soluțiile posibile pentru situațiile grave în care sunt deseori prinși copiii din România., au transmis reprezentanții organizației.

Iată zece dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă copiii din România, documentate de Salvații Copiii, și care au fost transmise candidaților în alegeri:

  1. Sărăcie și excluziune socială – 1 copil din 3 trăiește, în România, în risc de sărăcie severă
  2. Mortalitate infantilă – 5,6 decese la mia de nou-născuți (în creștere în 2023, față de anii anteriori)
  3. Maternitate timpurie – 45% dintre nașterile din UE la mame sub 15 ani au loc în România​
  4. Educație precară și abandon școlar – 16,6% dintre tinerii de 18–24 de ani au abandonat școala după cel mult 8 clase (cea mai mare rată din ultimii 6 ani)
  5. Violență, abuz și neglijare – 15.503 cazuri de exploatare sau abuz fizic, emoțional și sexual asupra copiilor (ianuarie – octombrie 2024)
  6. Bullying și violența în școli – 82% dintre elevi afectați; 1 din 10 elevi declară că a fost agresat frecvent
  7. Sănătate mintală și lipsa consilierii psihologice – peste 1.200 de copii și adolescenți cu tulburări emoționale au fost preluați de centrele de consiliere ale Salvați Copiii, în ultimii doi ani
  8. Consum de substanțe – vârsta de consum de droguri ilegale a scăzut sub vârsta de 10 ani; 75–80% dintre adolescenții de 16 ani au consumat alcool cel puțin o dată; 10–12% dintre cei de 15–16 ani au încercat canabis; 14% dintre copii recunosc că participă direct la jocuri de noroc pe bani​
  9. Riscurile din online – copiii intră pe rețelele sociale chiar și de la 5 ani​; 48,3% dintre copiii români petrec peste 6 ore pe zi în online​
  10. Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate – 500.000 de copii aveau în 2023 unul sau ambii părinți plecați din țară

Răspunsurile candidaților vor fi făcute publice după 28 aprilie, pe www.salvaticopiii.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/