Copii din Timiș și Caraș-Severin, afectați de migrația părinților. În vest, zeci de mii de copii cresc fără mama sau tata

copii din timiș și caraș severin, afectați de migrația părinților

14,7% dintre copiii din vestul României au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, arată un studiu al Organizației Salvați Copiii. 

„Salvați Copiii” atrage atenția asupra unui fenomen tot mai alarmant în România. Potrivit datelor culege de specialiștii organizației, în județele Timiș și Caraș-Severin, un sfert dintre copiii care au mama plecată la muncă în străinătate au avut nevoie de consiliere psihologică, iar rata abandonului școlar și a sănătății precare este în creștere.

Studiul arată că în perioada 2021-2023, județele Timiș și Caraș au înregistrat un număr semnificativ de emigranți. Cei mai afectați au fost copiii, rămași acasă în grija bunicilor. 21.526 de persoane din Timiș și 9.619 din Caraș-Severin au părăsit țara. Echivalentul populației unor orașe mici, arată Salvați Copiii. Emigrarea masivă a dus la creșterea numărului de copii cu ambii părinți plecați afară și la o nevoie tot mai mare de sprijin psihologic și educațional.

Consecințe profunde pentru copii

Efectele migrației, pentru copiii cu părinți plecați, sunt multiple: abandonul școlar este semnificativ mai mare, atrag atenția specialiștii. În județele din Vest, absenteismul școlar este cu 50% mai ridicat decât media națională.

Apoi, starea de sănătate a acestor copii este mai precară, în special din cauza stresului emoțional. Riscul ca ei să dezvolte tristețe, anxietate și singurătate este de 2,2 ori mai mare decât în cazul celor cu părinții lângă ei. În multe cazuri, bunica preia responsabilitatea creșterii și îngrijirii copiilor, dar lipsa de sprijin profesional și educațional pentru aceste familii afectează dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Sprijin pentru copiii din Vest

Organizația Salvați Copiii derulează, din 2009, programe destinate protecției copiilor afectați de migrația părinților. În Timiș și Caraș-Severin, peste 3.200 de copii și persoanele care au grijă de ei au beneficiat de sprijin psiho-socio-educațional. Aceste inițiative sunt susținute, din 2019, și de PEPCO România, prin campania „Discuții din inimă”.

Activitățile includ consiliere psihologică, sprijin educațional și workshopuri pentru părinți și cadre didactice. În Caraș-Severin, Reșița este unul dintre principalele centre de suport pentru copiii afectați de migrație, iar în Timiș, copiii din Timișoara și Sânnicolau Mare primesc ajutor în cadrul acestui program.

„Este crucial să oferim nu doar suport psihologic și educațional copiilor, ci și să dezvoltăm servicii care să ajute părinții să rămână implicați în viața lor, chiar și de la distanță.”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/