Copii cu „boala obrajilor pălmuiți”, tratați de medicii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara

spitalul victor babes timisoara

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara au tratat primele cazuri de Parvoviroză Umană din acest an. Afecțiunea este contagioasă și se transmite prin aer. Copiii sunt cei mai expuși.

Boala se ia din aer sau prin contact direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate, fie prin atingerea obiectelor contaminate. Perioada de incubație este între patru zile și două săptămâni.

Boala afectează în special copiii și este mai prezentă în timpul lunilor de primăvară și toamnă. I se mai spune și a cincea boală dintre bolile copilăriei. Este una dintre cele mai frecvente erupții virale la cei mici, după rujeolă, scarlatină, rubeolă și oreion. Chiar dacă este specifică vârstei de grădiniță sau școlare, există din ce in ce mai multe cazuri în care persoane adulte sunt infectate. Iar în cazul lor poate determina apariția unor complicații, chiar majore. La femeile gravide poate declanșa avortul spontan sau poate afecta fătul, în special în primul trimestru al sarcinii”, a explicat medicul primar de boli infecțioase Voichița Lăzureanu,  de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Simptomele afecțiunii variază. Ele pot include febră, erupții cutanate, congestie nazală, dureri de cap și articulare, oboseală și uneori dureri de gât. La copii se observă, de regulă, o înroșire a obrajilor.

Diagnosticarea se realizează prin identificarea în laborator a anticorpilor IgM antiPV-19. Partea bună este că în majoritatea cazurilor, „boala obrajilor pălmuiți” trece de la sine și nu necesită tratament. Ajută însă la gestionarea simptomelor administrarea de medicamente antipiretice sau antiinflamatorii. În cazurile severe sau a unor complicații asociate, poate fi necesară monitorizarea și tratamentul în spital.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/