Marcel Vela: „E o aberație SF!”

În urma unui proiect propus de consilierul local al municipiului Caransebeș, Ilie Buzescu, caransebeșenii au intrat într-o adevărată dezbatere cu argumente pro și contra pe tema construirii unui pasaj subteran în locul unui sens giratoriu. Primarul orașului este însă cu totul împotriva acestui proiect.

Ilie Buzescu, un consilier local al Caransebeșului, a propus de mai multe ori în ședințele de Consiliu Local amenajarea unui pasaj subteran care ar rezolva problema traficului în zona centrală a orașului. „Se circulă foarte greu în acea zonă, pietonii nu au treceri semnalizate. Am văzut zeci de astfel de pasaje și sunt soluții care ar rezolva niște probleme punctuale, simple, dar avantajele sunt fantastice. Acest pasaj construit acolo ar scurta traversarea”, a explicat Ilie Buzescu.

Primarul Vela nu este de acord

Propunerea nu este bine văzută de către primarul municipiului, Marcel Vela, care consideră că o astfel de construcție este aberantă și nu ar face altceva decât să distrugă platanii din zonă. „Această iniţiativă este SF, este una ştiinţifico-fantastică, din punctul meu de vedere, şi nu se vor distruge platanii din parc atâta timp cât sunt eu primar. Eu doresc să mărim parcul, nu să-l restrângem!”, a precizat Marcel Vela.

Proiectul consilierului PDL, însă, a fost comentat atât de cetățeni, care, conform unui sondaj de opinie pe rețeaua de socializare Facebook, au fost de acord majoritatea, cât și de oameni de specialitate, proiectanți, care au considerat posibilă o astfel de amenajare. „Multă lume speră deja să se realizeze acest pasaj. Oameni cu pricepere, proiectanți, m-au sunat ca să mă susțină. Pe Facebook,  în 24 de ore s-au adunat peste 100 de voturi pentru. Am discutat și cu oamenii care nu sunt de acord și au pus niște întrebări foarte pertinente la care le-am dat explicațiile mele”, precizează consilierul PDL. Costurile, susține Ilie Buzescu, nu ar fi exagerate, însă beneficiul ar fi foarte mare.

facebook pasaj subteran

Construcții de patrimoniu, în pericol?

Acuzat că ar distruge clădiri de patrimoniu, consilierul PDL susține că a analizat în detaliu ce ar presupune o astfel de construcție, discutând chiar și cu o firmă care ar putea realiza proiectul. În plus, Ilie Buzescu afirmă că pasajul chiar ar consolida construcțiile de patrimoniu, în nici un caz nu le-ar distruge. Singurul inconvenient din zonă ar fi platanii, însă conform consilierului, doar unul ar trebui tăiat. „Nu se va dărâma nicio clădire de patrimoniu, nici vorbă de așa ceva, doar sunt perlele Caransebeșului. Din contră, când se va săpa pentru pasaj se va consolida și structura subterană a clădirilor pentru că acolo ultima dată s-a săpat acum 200 de ani. Este un noroc tehnic și pentru aceste clădiri”, mai adaugă acesta.

Perseverență în cazul consilierului

Deși se bucură de sprijinul cetățenilor și chiar al unor oameni importanți de la București, consilierul local nu are parte de acordul colegilor care nu văd funcționalitatea unui astfel de pasaj. Cu toate acestea, va merge mai departe cu proiectul, indiferent de câte ori va fi respins în ședințele consiliului local. „Îmi voi susține mai departe ideea cu tărie, chiar dacă nu există receptivitate în cadrul consiliului. Am convingerea că, mai devreme sau mai târziu, se vor gândi la beneficii și vor observa că proiectul nu este unul inutil”, precizează pentru Express de Banat consilierul PDL Ilie Buzescu.

Foto caransebes.net