Controale la pubelele din Timișoara: zeci de amenzi și avertismente date pentru gestionarea incorectă a deșeurilor

gunoi azi

Peste o mie de pubele galbene și negre au fost verificate în ultimele două săptămâni de autoritățile din Timișoara, la asociațiile de proprietari din oraș. Au fost găsite o serie de nereguli, iar în urma controalelor au fost date 24 de sancțiuni contravenționale. 

Controalele au fost desfășurate în perioada 9-18 noiembrie de reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID Timiș), Primăria Municipiului Timișoara, Poliția Locală Timișoara și Retim Ecologic Service SA, în mai multe zone din Timișoara, precum Steaua, Calea Buziașului, Aradului, Lipovei și Complexul Studențesc.

„Gestionarea corectă a deșeurilor menajere reprezintă în continuare o problemă în Timișoara, de aceea e necesară verificarea modului de precolectare a deșeurilor atât reciclabile, cât și reziduale. S-au verificat 31 de străzi, 245 de asociații, au fost un număr de 1.082 de pubele verificate și s-au întocmit 42 de procese-verbale cu avertisment și 24 de procese-verbale cu măsura contravențională.”, a declarat Cristian Moș, vicepreședintele CJ Timiș.

leader board 728 x 90 px

Verificările au vizat conținutul pubelelor destinate precolectării separate a deșeurilor reciclabile (pubela galbenă) și reziduale (pubela neagră).

„În pubelele negre au fost găsite cele mai multe deșeuri neconforme, în rezidual am avut mult deșeu care ar fi trebuit să fie pus în pubelele galbene, spre exemplu. În continuare vom desfășura aceste acțiuni pentru a ne asigura că sortarea la nivelul județului Timiș își va atinge țintele și să ne pregătim pentru cele patru fracții care vor fi introduse de anul viitor.”, a mai spus Cristian Moș.

Ca rată de capturare a deșeurilor reciclabile, în 2020, la nivelul județului Timiș a fost o rată de 48,24%, iar în Timișoara de 56,05%, la țintă dorită de 50%. În anul 2021, până în luna octombrie, în Timiș rata a fost de 53,79%, iar în Timișoara de 59,89%, la o țintă de 60%. „În acest calcul s-au luat inclusiv pubelele care sunt la case și știm cu toții că rata de captare, de sortare, aici e mult mai mare decât cea pe care o vedem în cadrul asociațiilor.”, a mai explicat Moș.