Contract semnat pentru trenurile electrice Timișoara – Caransebeș

trenuri electrice timisoara caransebes

A fost semnat contractul pentru cele 62 de trenuri electrice. O parte va face legătura între Timișoara și Caransebeș.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor, ai Autorității pentru Reformă Feroviară și ai producătorului polonez PESA au semnat contractul de 3,2 miliarde de lei. Documentul se referă la 3 loturi.

„Conform prevederilor contractuale, urmează ca trenurile să vină la începutul anului 2026, deci în 2 ani de zile. În cursul anului 2026 – 2027, la început, ar trebui să se livreze toată cantitate. Trenurile vor circula pe 10 rute de serviciu public din România”, a declarat Ștefan Roșeanu, președintele ARF.

Lotul 2 presupune introducerea a 23 de trenuri electrice pe rutele Arad – Timișoara – Caransebeș, Huedin – Cluj – Bistrița și Brașov – Gheorgheni. Acestea costă 1,5 miliarde de lei.

Producătorul spune că va livra României cele mai bune trenuri.

„Cumpărați cele mai bune trenuri de pe Planetă. Avem peste 200 de astfel de trenuri din generația anterioară care rulează, iar acest model transportă deja călători în Cehia și mai avem comenzi de 200 de trenuri, pe lângă România, pentru Bulgaria, Germania, Suedia și Polonia”, a spus Krzysztof Zdziarsk președintele Consiliului de Administrație PESA

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Odată cu aceste contracte semnate, Ministerul Transporturilor atinge un parg de peste  milioane de euro investite în transportul feroviar.

„Valoarea contractelor semnate pentru achiziție de trenuri noi la Ministerul Transporturilor, astăzi, este de 9,9 milirade de lei. Asta înseamnă 119 rame electrice, plus cele 16 locomotive electrice. Asta înseamnă, de asemenea, o schimbare profundă a întregii flote de trenuri din România, absolut necesară. Faptul că nu s-au cumpărat trenuri noi de peste 20 și ceva de ani se vede”, a adăugat și Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Finanțarea achiziției celor 62 de trenuri electrice este asigurată prin Fondul European de Modernizare (FM) 2021-2030. În contract este prevăzută și mentenanța trenurilor pe 15 ani.

 

publicitate si promovare online banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/