Contract pentru gaz până la sfârșitul săptămânii viitoare. Fritz vrea demiteri după bâlbâielile Colterm

fritz colterm

Dominic Fritz s-a aflat la București, vineri, alături de șeful CJ Timiș, Alin Nica, pentru a debloca situația privind furnizarea căldurii și a apei calde. Astfel, primarul Timișoarei a anunțat că s-a reușit prelungirea contractului cu distribuitorul de gaz și că se așteaptă inclusiv la demiteri de șefi, după bâlbâielile Colterm referitoare la livrarea energiei termice.

La Timișoara nu se va opri furnizarea căldurii și a apei calde luni, așa cum anunța inițial Dominic Fritz. Primarul Timișoarei a precizat că, vineri, s-a aflat la București, alături de Alin Nica, șeful Consiliului Județean Timiș, unde a avut discuții atât cu premierul demis Florin Cîțu, cât și cu furnizori de gaz. Astfel, edilul-șef spune că a reușit să obțină o prelungire a contractului cu distribuitorul de gaz până aproape de sfârșitul săptămânii viitoare.

Am reușit, în urma unor negocieri intense, purtate și la Timișoara și azi, la București, să obțin o prelungire a contractului de furnizare a gazului pentru Colterm. Astăzi sunt la București pentru a mă întâlni cu furnizori de gaz care vor să ajute Timișoara, după ce negocierile cu E.ON au eșuat. Contractul va putea fi prelungit ulterior cu plata în avans. Timișorenii conectați la Colterm vor avea apă caldă și căldură și în perioada următoare, timp în care Colterm și Primăria Municipiului Timișoara continuă negocierile pentru o soluție de achiziționare a gazului pe termen mediu și lung. Datoria mea ca primar este să deschid toate ușile pentru rezolvarea acestei crize pentru a rezolva problema încălzirii timișorenilor racordați la Colterm, la București și oriunde există o soluție. Sunt recunoscător celor care întind o mână de ajutor orașului și înțeleg perfect în ce situație suntem din cauza datoriilor istorice ale Colterm și crizei creșterii istorice a prețului la gaz”, a declarat Dominic Fritz.

De asemenea, primarul Timișoarei a precizat că a insistat la Guvern pentru a se urgenta acordarea de sprijin financiar pentru oraș, dar și pentru celelalte municipii cu termoficări publice. Totodată, Dominic Fritz a amintit încă o dată despre posibilitatea de a se lua un credit din trezorerie.

Suntem în legătură permanentă și cu Guvernul României pentru a urgenta acordarea de sprijin financiar pentru Timișoara și celelalte orașe cu termoficări publice și sper că va veni pentru că nu este pentru primari, nu este pentru mine, este pentru Timișoara și celelalte orașe mari din România. Am avut astăzi o discuție cu Ministrul Finanțelor, Dan Vâlceanu, cu care am explorat posibilitatea acordării de urgență a unui credit din trezorerie. Echipele primăriei lucrează acum cu cele ale Ministerului de Finanțe pentru concretizarea acestei variante. Îi mulțumesc pentru sprijin și lui Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș. În momente complicate putem să acționăm împreună în beneficiul timișorenilor”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a vorbit și despre problemele privind furnizarea căldurii și apei calde din ultimele ore, anunțând că se așteaptă să fie demiși inclusiv șefi de la Colterm, din cauza modului în care a fost informată populația.

În legătură cu deficiențele apărute în ultimele ore la CET Sud care au întârziat furnizarea agentului termic către populație, în condițiile în care alimentarea cu gaz a început, am cerut managementului Colterm să fie proactiv în comunicarea cu abonații. Colterm are datoria să comunice cetățenilor racordați la sistemul public de termoficare orice informație de interes pentru ei, fie aceasta o veste bună sau rea. Este o chestiune de responsabilitate față de oamenii care plătesc facturile și așteaptă de la Colterm să fie ținuți la curent cu ce se întâmplă. Cer managementului Colterm să identifice responsabilii pentru eșecul comunicării către cetățeni a informațiilor concrete legate de reînceperea furnizării de agent termic și să ia măsuri, inclusiv demiteri de șefi”, a detaliat Dominic Fritz.