Cu atenție la acțiunile lor, studenții din căminele Politehnicii Timișoara au reușit să consume mai puțină energie electrică, apă și să recicleze mai mult.
La Universitatea Politehnica din Timișoara, studenții sunt angajați în susținerea țintelor de reducere a amprentei de carbon promovate de Agenda 2030 a ONU. În cadrul proiectului University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption, ei au avut parte de campanii și acțiuni care să îi facă să înțeleagă nevoia de sustenabilitate.
Totodată, ei au conștientizat comportamentele de consum. O arată un studiu sociologic realizat în rândul celor care locuiesc în cămine. Studiul le-a evaluat comportamentelor care se referă la consumul de energie electrică și de apă, respectiv colectarea separată a deșeurilor.
Rezultatele studiului indică faptul că studenții au fost mai atenți cu consumul electricității. Spre exemplu, au scos din priză aparatele pe care nu le folosesc.
Și în privința consumului de apă au fost observate modificări ale comportamentului. Studenții și-au contorizat timpul petrecut zilnic în duș, astfel încât să se încadrez între 5 și 10 minute. Au folosit mașina de spălat la programe cu temperatură scăzută și au încărcat complet mașina de spălat rufe/vase înainte de a o folosi.
În privința reciclării, studenții au reușit să crească procentul acțiunilor sustenabile cu 12,5%. Cel mai adesea au colectat uleiul alimentar folosit și l-au dus la centrele speciale.
Finanțat prin mecanismul Norvegian 2014-2021, proiectul a fost derulat de Fundația Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Quality Management Systems Norvegia. În cadrul acestuia a fost organizat și un concurs între cămine – „Căminul – campion al consumului sustenabil”. A fost desemnat câștigător căminul al cărui locatari au redus consumul de energie electrică, energie termică și apă, calculat în 2023 comparativ cu anul anterior.