Constantin Lucaci, omagiat la Reșița

constantin lucaci fantana cinetica resita
stiri si publicitate cu Casino Herculane by sungarden

Creatorul fântânii cinetice din centrul Reșiței a lăsat în urmă lucrări de mare însemnătate care așteaptă să fie puse în valoare.

Una dintre lucrări, fântâna din centrul Reșiței, trece prin reparații care par a nu se mai termina. Începute acum trei ani, abandonate de constructor și reluate de primărie, reparațiile continuă și în prezent. Asta deși, conform ultimei estimări avansată de autoritățile locale, lucrările trebuiau să fie gata în luna iunie. Moment în care se dorea să fie amplasată și statuia maestrului, gata de anul trecut când s-a împlinit un secol de la nașterea acestuia.

La Bocșa, continuă lucrările la viitorul complex muzeal care va găzdui 16 dintre lucrările donate orașului natal. A 17-a se află expusă în fața clădirii aflată în lucru iar a 18-a este la liceul tehnologic care poartă numele lui Constantin Lucaci. Maestrul și-a dorit mult să facă o fântână cinetică și în orașul natal însă mecanismul complex aflat sub aceasta a făcut imposibilă găsirea unui amplasament adecvat.

imagine de la montarea fantanii

Fântâna din Centrul Reșiței a fost inaugurată pe 23 august 1984. (Foto: Aurel Săndulescu)

S-a renunțat la idee, după cum rememorează Gabriela Șerban, directoarea bibliotecii din Bocșa. Însă dorința lui Constantin Lucaci de a lăsa ceva orașului s-a materializat în donații care, pe lângă lucrările amintite, au mai cuprins cărți și schițe ale lucrărilor sale, adevărate opere de artă în opinia Gabrielei Șerban. „În 2011, s-au pus bazele Muzeului Constantin Lucaci. Primarul de atunci și de acum, Mirel Patriciu Pascu, împreună cu maestrul s-au ocupat de locație. Eu am făcut demersurile legale iar Primăria Bocșa a suportat toate costurile”, a rememorat Gabriela Șerban în cadrul evenimentului omagial găzduit joi de biblioteca germană din Reșița.

promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

Și-a amintit și nemulțumirea maestrului din ultimii ani de viață dată de faptul că muzeul care-i purta numele era mai mult închis. E însă convinsă că, odată finalizate lucrările pe care primăria le coordonează la complexul muzeal al orașului, Constantin Lucaci va primi aprecierea pe care o merită. La fel cum se vor bucura de respectul cuvenit și Constantin Gruescu, ale cărui exponate vor putea fi admirate în viitorul complex, dar și Ioan Cărmăzan, regizorul originar din Bocșa care va da numele cinematografului aflat de asemenea în reabilitare.

fotografie de grup constantin lucaci

Maestrul Lucaci alături de echipa cu care a realizat fântâna de la Reșița. (Foto: Aurel Săndulescu)

Alături de Constantin Lucaci, timp de 62 de ani, s-a aflat d-na Irina, omul din spatele succesului maestrului. Prin strădania d-nei Irina, multe dintre lucrările lui Constantin Lucaci au fost donate Teatrului Național din București iar câteva sunt expuse în fața primăriei sectorului I. Ultimul proiect al maestrului însă a rămas neîmplinit. Constantin Lucaci era în discuții cu NASA pentru a oferi câteva lucrări pentru un muzeu. Discuții pe care maestrul n-a mai apucat să le finalizeze. „Pentru noi, a fost o mare mulțumire sufletească faptul că dorințele maestrului s-au împlinit chiar și după moartea sa. Suntem datori să-i așezăm și o plachetă pe casa de pe Str. Muncii, nr. 15, acolo unde s-a născut pe 7 iulie 1923”, a încheiat Gabriela Șerban.
Foto: Aurel Săndulescu

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/