Constantin Diaconovici Loga, simbol al emancipării culturale a românilor din Banat

De aproape două sute de ani, toamnă de toamnă, Colegiul Național „C.D. Loga” din Caransebeș își deschide porțile spre comunitatea în mijlocul căreia și-a desfășurat activitatea și s-a dezvoltat, devenind o școală de prestigiu.

Reprezentanții mai multor instituții de cultură din municipiul Caransebeș și-au dat mâna pentru a organiza o maifestare dedicată marelui cărturar, cu titlul „Constantin Diaconovici Loga – 250 de ani de la naștere (1770-1850) și 170 de ani de la moarte (1850-2020)”. Acțiunea va loc în 11 noiembrie şi va începe cu o slujbă de pomenire la ora 11.00, la Biserica Istorică Sf. Ioan Botezătorul. De la ora 12.00 va avea loc la galeria de Artă Corneliu Baba vernisarea unei expoziții fotodocumentare dedicate lui Diaconovici Loga – educator, pedagog și scriitor român. Acțiunea este organizată de către Episcopia Caransebeș, în colaborare cu Muzeul, Casa de Cultură și Colegiul Național C.D. Loga din municipiul Caransebeș.

„Liceul Pedagogic”, sub vechea sa denumire, îi onorează numele lui Constantin Diaconovici Loga, model în ceea ce privește arta educației, în special cea morală, model pentru transpunerea în practică a principiilor sale și urmarea obiceiurilor sale.

Dascălii Colegiului Național „C.D. Loga” din Caransebeș, prin succesiunea și continuitatea lor, tocmai asta fac: duc mai departe o „zestre” valoroasă moral a patronului lor spiritual, aceea de a le înmâna elevilor, prin știința lor de carte, „cheia” spre succes, spune Simona Roșeți reporter în cadrul LogaRitm.

Cunoscutul pedagog şi scriitor Constantin Diaconovici Loga (1770-1850) aparţine generaţiei cărturarilor bănăţeni care şi-au dedicat rodnica activitate în primul rând pentru emanciparea culturală a românilor din această provincie.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/