Lucrările de refacere și consolidare a malurilor insulei din Cotu-Mic din Lugoj, demarate anul trecut, vor fi reluate în această perioadă.
Apele Române, filiala Lugoj, au anunțat că sunt pregătite să intervină cu utilajele din dotare pentru a finaliza îndiguirea cu stâncă, provenită din cariera de la Drinova, la 15 km de Lugoj. În planul de lucrări este prevăzută și eliminarea vegetației în exces de pe ambele maluri ale Timișului, pe raza municipiului, precum și corectarea cursului de curgere al râului, pe partea dreaptă, tot în amonte de cascadă, prin eliminarea insulei formată din depuneri lângă mal.
„Pentru finalizarea lucrărilor de consolidare și îndiguire a malurilor insulei din zona Cotu-Mic, urmează să se completeze cu stâncă capătul insulei, în unghiul din zona de acțiune frontală a apei, precum și în aval de cascadă, în zona bazei sportive, unde gradul de erodare a fost accentuat. Lucrări de consolidare a malurilor Timișului, afectate de forța apelor, vor fi executate și în zona Pohalma, unde este nevoie, de asemenea, de o corectare a cursului de curgere, prin extragerea depunerilor de pământ și balast. De asemenea, pe sectorul de râu, din interiorul municipiului, sunt prevăzute lucrări de eliminare a vegetație în exces pe cele două maluri, între pasarela pietonală din Ștrand și pasarela pietonală din Cotu-Mic. În cadrul acestor intervenții este planificată eliminarea arboretului și a insulei formată lângă malul drept, zona Splaiului 1 Decembrie 1918, în amonte de cascadă. Se va interveni și cu o barcă pentru extragerea resturilor de arbori de la picioarele podului de beton.”, a precizat Dan Jurjescu, directorul secției Lugoj a Apelor Române „Banat”.
În 2022 s-au adus 3.000 de tone de piatră brută pentru refacerea apărării malurilor insulei, iar pentru finalizare mai sunt prevăzute 1.000 de tone. Toate lucrările sunt programate pentru această toamnă, iar în caz de vreme nefavorabilă, se vor prelungi în prima parte a anului viitor.