Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest are o nouă conducere. Din 2021 se schimbă coordonatele acordării banilor europeni

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Vest s-a întrunit la Deva pentru a-și alege noua conducere, dar nu numai. S-a discutat și despre implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020, dar și despre viitoarea perioadă de programare, 2021-2027, una cu multe noutăți față de ceea ce s-a făcut până acum. 

În cadrul ședinței desfășurate marți, 3 septembrie, la Consiliul Județean Hunedoara, a fost ales noul președinte și vicepreședinte al CDR Vest. În prima funcție a fost ales Mircea Flavius Bobora, președintele CJ Hunedoara. Călin Dobra, președintele CJ Timiș, a fost ales vicepreședinte al aceleiași structuri. Toți membrii CDR Vest au discutat și despre stadiul implementării Programului Operațional Regional pentru 2014-2020. În regiune au fost depuse 1.007 proiecte până la data de 26 august, cu o valoare de 1.724,79 milioane euro, din care 1.427,20 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile. Până acum au fost contractate 500 de proiecte, în valoare totală de 798,25 milioane euro, din care 656,22 milioane euro finanțare nerambursabilă. Așadar, s-a depășit suma de 642,51 milioane de euro alocată Regiunii Vest.

Din 2021 se schimbă regulile pentru proiectele pe fonduri europene

În curând, vom intra în perioada de programare 2021-2027 pentru accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare regională. Acest lucru înseamnă noi politici regionale, dar și noi regulamente UE. În principal, rata de cofinanțare a Uniunii Europene va scădea, de la 85% la 70% pentru regiunile mai puțin dezvoltate și de la 80% la 40% pentru regiunile dezvoltate. Cu excepția București-Ilfov, deocamdată nicio regiune a țării nu se încadrează în a doua categorie. De asemenea, termenul de implementare a proiectelor scade de la trei ani, la doi, iar cine nu se va încadra, va risca să piardă banii!

De altfel, Agenția pentru Dezvoltare Vest pregătește deja Planul pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest pentru perioada 2021-2017, pentru a dezvolta strategii din timp. Unul dintre cele cinci obiective din perioada următoare va fi „O Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale”. De aceea, ADR Vest caută deja să identifice care ar fi drumurile județene din regiune care au nevoie de finanțare, la fel ca și localitățile care au nevoie de investiții în flota de transport public. Instituția a trimis solicitări autorităților județene și locale în acest sens în perioada iulie-august 2019.

Autoritățile locale, ajutate să obțină fonduri europene

Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG) va implementa un proiect în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2021-2027 pentru sprijinirea autorităților locale în creșterea eficienței gestionării și implementării de proiecte cu finanțare din Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI). Despre aceste aspecte s-a discutat de asemenea la Deva. Totodată s-a discutat despre conferința ADR Vest din 11 septembrie de la Timișoara, la finalul proiectului „Niche” privind inovația în sectorul alimentar. De asemenea, s-a discutat despre platforma „Arome proprii”, care încurajează producătorii locali, dar și despre două noi proiecte ADR, Digital Regions și Digital Innovation Hub.

De asemena, la ședință au fost aprobate rapoartele de activitate ale ADR Vest și CDR Vest, precum și actualizarea organigramei multianuale a Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest pentru perioada 2019-2021 și situațiile financiare pentru anul 2018. Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii şi implicit activitatea ADR Vest. CDR Vest are 16 membri – este alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene şi din câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/