CL Lugoj a aprobat proiectul inițiat de primarul Călin Dobra privind restituirea sumei de 846.619,88 de lei către Ministerul Sănătății, în urma rezilierii contractului pentru construirea noului spital prin PNRR.
Ministerul Sănătății a anunțat că va rezilia contractul de finanțare semnat cu Primăria Lugoj pentru construirea noului spital municipal, după ce primarul Călin Dobra a transmis că administrația nu poate termina proiectul până la 30 iunie 2026, termenul impus de PNRR, și nici nu are capacitatea financiară să susțină din fonduri proprii cheltuielile pentru finalizarea lucrărilor după această dată.
12 consilieri (de la PSD, USR și independenta Daniela Lungu) au votat pentru restituirea sumelor către Ministerul Sănătății; 5 consilieri au votat împotrivă (de la PNL), iar consilierul AUR s-a abținut. De la ședință a absentat un singur ales local – Adi Szabo, de la AUR.
„Trebuie să fim corecți și să recunoaștem că este o situație delicată pe domeniul sănătății în comunitatea lugojeană. În 21 octombrie, la preluarea mandatului, am fost informat de colegii din aparatul de specialitate că în 31 decembrie 2024 expiră contractul de finanțare. Dacă nu mi-aș fi dorit acest proiect sau aș fi avut alte interese, nu mai făceam nicio solicitare și se închidea toată povestea în stadiul în care era.
Dar, în noiembrie 2024, am făcut demersurile și am obținut actul adițional de prelungire a contractului de finanțare, care a fost făcut până în iunie 2026. Echipa de implementare a făcut o informare către Ministerul Sănătății, legată de stadiul acestui proiect și riscul major de a ajunge în faza de a nu putea să susținem financiar valoarea acestui proiect. În acea adresă a Primăriei Lugoj către Ministerul Sănătății, în ultimul paragraf, am menționat: «Având în vedere toate informațiile prezentate mai sus privind stadiul și evaluând riscul aferent, revenim la dumneavoastră cu rugămintea de a le analiza și de a ne sprijini cu cea mai bună soluție pentru a depăși acest impas în care ne aflăm». Asta am solicitat noi Ministerului Sănătății, nicidecum rezilierea contractului.”, a explicat primarul Călin Dobra.
Edilul-șef a mai precizat că, „după doi ani de la semnarea contractului, stadiul implementării acestui proiect este de 0,24%. La momentul acesta nu avem semnat contractul de proiectare și execuție, nu avem demarate licitațiile pentru achiziția echipamentelor noi și nu este demarată demolarea actualului spital. Toate acestea duc la un risc major care presupune demolarea spitalului existent și de a nu construi spitalul nou și de a rămâne fără spital. Un risc major de a îndatora bugetul municipiului Lugoj pe următorii 20 de ani fără a mai face absolut nimic în comunitatea noastră.”
Cu toate acestea, Dobra a declarat că municipalitatea nu renunță la ideea construirii unui nou spital în Lugoj și că va încerca să obțină o finanțare prin Banca Europeană de Investiții.
„Cred, și cu toții suntem conștienți, că municipiul Lugoj are nevoie de un spital nou, dar un spital dimensionat la nevoile și necesitățile comunității locale și din zonă și vă asigur că, în acest sens, voi demara rapid tot ceea ce înseamnă documentația pentru realizarea unui astfel de spital, dimensionat la nevoile comunității și într-o nouă locație, astfel încât să nu ajungem în riscul de a demola actualul spital și de a nu construi unul nou.”, a mai declarat primarul.
Din păcate, Lugojul devine primul municipiu din România care pierde finanțarea prin PNRR pentru construirea unui nou spital.