Rudolf Gräf, consilier personal al primarului Dominic Fritz, vorbește, într-o postare publicată pe Facebook, despre mizeria pe care o lasă în urmă porumbeii a căror înmulțire necontrolată este consecința și a hrănirii excesive de către populația Timișoarei.
„Porumbelul, ființă pură. Unii se află încă sub grava impresie a evenimentelor de 1 Mai dinainte de 1989, când în lupta pentru pace Ceaușescu lansa porumbei spre văzduhul atomar. Prin 2007 am urcat prima oară în podurile clădirilor din piața Operei. Dincolo de grandoarea structurilor de lemn m-a izbit cantitatea estimată în tone de fecale și cadavre de porumbei. De atunci am observat cum tot mai multe piețe timișorene (Mocioni, Operei, Dacia) capătă un caracter de fund de curte. Găinaț, pene și gherete. Și se pare că ne place. Ne place să avem grăunțe și sticle de plastic tăiate la jumătate din care sa se adape acest păsăret în spațiul public. Gherete după care se ascund șobolanii. Poduri în care se instalează colonii de porumbei. Mălai și sărăcie.”, a scris consilierului primarului pe rețeaua socială.
Este prima reacție publică a administrației, după explicațiile aduse de inițiatorii noului regulament (doi consilieri USR), document ce interzice hrănirea animalelor pe domeniul public.
„Ideea cu porumbeii în piețe, la origine, avea de a face și cu crescători ai căror porumbei seara mergeau la adăpostul lor organizat, igienizat, cu tratament veterinar asigurat. Nu avea nimic de a face cu invazia la care asistăm acum. Creșterea necontrolata a populației de porumbei a făcut ca aceștia să își facă cuib și în zone în care acum zece ani nu îi găseai. Cei care îi hrănesc nu poartă responsabilitatea lor. Nici a sănătății lor. Iar reducerea populației nu are de a face cu înfometare cum se vehiculează politic acum, dimensiunea unei populații de porumbei se reglează destul de automat în funcție de habitatul existent și din natalitate in principal.”, a mai precizat Gräf.
Dezbaterea publică cu privire la noul regulament are loc în 26 aprilie, de la ora 17, pe Zoom. Cele două proiecte pot fi consultate pe www.primariatm.ro.
Propuneri, sugestii sau opinii se pot trimite până în 23 aprilie, ora 12, la camelia.crisan@primariatm.ro. Persoanele care doresc să participe și online la dezbatere trebuie să anunțe până cel târziu în 23 aprilie, ora 12, intenția de participare și să transmită, totodată, opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail anterior menționată, unde vor preciza: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru trimiterea invitației online prin care vor accesa întâlnirea de pe platforma online.