Centrul de consiliere și asistență pentru persoanele cu autism din Caraș-Severin organizează ședințe de asistență gratuită pentru copiii care suferă de autism și pentru membrii familiilor lor.
În funcție de tulburarea copilului și de disponibilitatea familiei, în cadrul centrului din județ copiii cu probleme pot lua parte la consiliere gratuită, care îi poate ajuta să învețe cum să trăiască în societate.
„Centrul este deservit de personal specializat – psihologi și/sau psihopedagogi instruiți în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz nou în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție, pe termen mediu sau lung, în funcție de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinților și familiilor persoanelor cu autism”, precizează Costinela Caraene, coordonator PR.
În momentul de față, în cadrul centrului județean sunt consiliați 13 copii cu autism. „Activitatea cu fiecare caz în parte începe prin evaluarea nevoilor specifice ale copilului, precum și prin stabilirea, împreună cu părinții acestuia, a domeniilor prioritare de intervenție. Ne axăm în primul rând pe dezvoltarea autonomiei personale, a abilităților sociale, precum și pe creșterea gradului de adaptare a copilului la schimbările din mediu. De asemenea, implicăm activ și părinții copiilor în procesul terapeutic, relația cu aceștia fiind foarte bună”, declară Andreea-Cosmina Ganțu, psiholog în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoanele cu autism.
Centrul pentru persoanele cu autism se găsește în Reșița, pe Aleea Trei Ape, Nr. 4, în cadrul Complexului de Servicii Sociale.