Consilier local: O nouă amendă ar pune cruce societății Colterm. Cu ce soluții vine

facturi mai mici la caldura pentru timisoreni

Roxana Iliescu, consilier local Pro România, susține că în cazul în care Colterm va primi o nouă amendă usturătoare dacă nu va cumpăra certificatele de poluare necesare, această sancțiune „ar pune cruce” companiei. Alesul local a venit și cu patru soluții pentru societatea de termoficare a Timișoarei.

Semnal de alarmă tras de Roxana Iliescu, consilier local Pro România. Alesul local avertizează asupra faptului că o nouă amendă „ar pune cruce” societății de termoficare a Timișoarei.

Pe masa primarului Fritz stau astăzi 4 soluții/ modalități în care Colterm poate cumpăra cele aproximativ 200.000 de Certificate CO2 – cost aproximativ 80 milioane lei, pentru conformarea pe anul 2022 și evitarea unei noi amenzi, care ar pune cruce acestei societăți”, a afirmat Roxana Iliescu.

Așadar, consilierul local Pro România propune: plata de către Primăria Timișoara către Colterm a sumei de 85 milioane lei; plata de către municipiu a pierderilor induse tehnologice- calculate pe anul 2022 la suma de aproape 90 milioane lei; plata în avans a subvenției sau apelarea la un terț finanțator, operator pe bursa certificatelor, care ar putea cumpăra cele 200.000 de certificate de poluare pentru Colterm.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Aceste soluții nu sunt de ieri sau de astăzi. Au fost aceleași și în anii precedenți, prezentate primarului Fritz, degeaba ce-i drept, că nu au fost implementate, motiv pentru care în ultimii 2 ani Colterm a încasat două amenzi însumând 35 milioane euro! Aceste soluții nu au venit din partea Băncii Mondiale, plătită de administrația Fritz cu bani grei pentru așa-zisa salvare a acestei societăți, ci au fost cunoscute de către reprezentanții Colterm/ ai municipiului de ani de zile. Municipiul Timisoara trebuie să pună umărul pentru ca aceste Certificate să fie cumpărate! Realizez că este o sumă mare de bani, greu de digerat mai ales de timișorenii care nu sunt abonați la Colterm. Eu însă cred că trebuie să fim uniți în rezolvarea acestui mare impas și să nu facem abstracție de cei zeci de mii de timișoreni abonați la Colterm și de faptul că majoritatea spitalelor, școlilor și alte instituții sunt de asemenea, abonate la Colterm- lăsarea acestora fără alternativă ar fi un dezastru”, a declarat Roxana Iliescu.

Mai mult, consilierul local a bătut obrazul administrației Fritz pentru faptul că nu a prezentat niciun plan concret, ci doar povești.

Contrar afirmațiilor primarului Fritz, municipiul poartă o foarte mare răspundere în ceea ce privește Colterm, în calitate de acționar unic și proprietar al sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, adică al rețelei primare, secundare (țevile subterane găurite, neizolate termic și supradimensionate), proprietar al majorității punctelor termice, al instalațiilor de la CET Sud etc. Orice alt operator ar veni să gestioneze serviciul public de alimentare cu apă caldă și căldură, în actualul context, ar ajunge în aceeași situație precum Colterm, în maxim 2 ani. Prin urmare, până la dezvoltarea unor proiecte de producere a energiei verzi, trebuie evitat dezastrul! Si responsabilitatea dezastrului, dar si pentru evitarea lui, o are primarul Fritz! Dacă primarul Fritz își va contrazice întreaga retorică din ultimii doi ani și va decide implicarea municipiului în achiziționarea Certificatelor de CO2, nu-i motiv de laudă, ar face ce trebuie să facă un primar. Atât! Își va face treaba”, a precizat Roxana Iliescu.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/