Consilier local: Groparii din Timișoara arată ca pirații din Caraibe. Primăria, noi planuri pentru ca cimitirele să fie mai bine îngrijite

Primăria Timișoara nu este deloc mulțumită de modul în care arată cimitirele din oraș. Așadar, se pregătește scoaterea la licitație a administrării acestora pentru o perioadă de doi ani. Între timp, instituția vrea să înființeze o nouă societate care să se ocupe de cimitire. „Facem regulamente, dar cine le aplică? Pe gropari i-ați asimila cu pirații din Caraibe”, a semnalat Simion Moșiu, consilier local PNL.

În condițiile în care contractul cu firmele care se ocupă de întreținerea cimitirelor din oraș au expirat, Primăria Timișoara a pregătit procedurile cu scopul identificării unei noi societăți care să preia această sarcină. Așadar, marți seara, în plenul Consiliului Local Timișoara a fost supus votului un proiect de hotărâre cu privire la delegarea prin concesionare a activității necesare întreținerii cimitirelor din Calea Lipovei, Cimitirul Săracilor, de pe str. Stuparilor,  din Calea Şagului și a celui de pe str. Rusu Şirianu.

Inițial, în proiect era prevăzut ca serviciul să fie încredințat pe o perioadă de un an, dar în timpul plenului, primarul Dominic Fritz a propus ca termenul să fie de doi ani. Între timp, instituția intenționează să înființeze o nouă societate care să se ocupe de administrarea cimitirelor.

Vă propun să fac un amendament ca durata contractului să fie de doi ani, nu trei sau cinci ani, cum a fost în trecut, dar cu o clauză de reziliere foarte clară, pentru că adevărul este că niciunul dintre noi nu poate fi mulțumit de cum arată cimitirele Timișoarei. Propun o durată de doi ani, în care facem iar o încercare cu societăți externe, iar între timp municipalitatea să se pregătească cu o societate proprie care să poată gestiona cimitirele. Soluția este să nu mai externalizăm pe viitor întreținerea cimitirelor, dar acum prin magie, nu avem cum să scoatem din pălărie o astfel de societate”, a explicat Dominic Fritz.

Pe de altă parte, Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei, a susținut că „deja suntem într-o întârziere mare. A expirat contractul cu societatea care administra aproape toate cimitirele din Timișoara, s-a făcut o prelungire a contractului cu șase luni, dar care a expirat între timp. Este nevoie să ieșim acum cu această licitație, pentru că nu avem timpul necesar și nu suntem organizați destul de bine să împovărăm bugetul local prin angajarea a 80 de noi oameni sau atribuirea contractului către Horticultura. Eu cred în sectorul privat și cred în acest parteneriat, primărie cu sectorul privat, doar că trebuie urmărit foarte bine acest contract, să-și ducă obligațiile la îndeplinire. Dacă contractul va fi atribuit corect, cred că lucrurile vor funcționa bine”.

În discuție a intervenit și Simion Moșiu, consilier local PNL, pentru a le bate obrazul celor din Primăria Timișoara că fac tot felul de regulamente pe care nu le verifică nimeni dacă sunt și puse în practică.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

Cred că asist la al treilea super-regulament pe marginea întreținerii cimitirelor. Nu v-aș dori să mergeți să vedeți la oricare dintre cimitire cum arată groparii, i-ați asimila cu pirații din Caraibe. Facem super-regulamente și apoi notificăm administratorul cimitirului că nu a fost în regulă. Îl notificăm și îi prelungim contractul cu șase luni. Când se termină și acest faimos regulament, putem închide orice cimitir după prima înmormântare. Facem regulamente, dar cine le aplică? Cine are tupeul să vină și să spună gata?”, a afirmat Simion Moșiu.

În timpul plenului a ieșit la iveală și faptul că Timișoara nu mai are aproape deloc locuri de veci disponibile, astfel că Simion Moșiu a propus conducerii primăriei să ia în calcul înființarea unui nou cimitir, la periferia orașului.

 

 

 

publicitate si promovare online banner maxagro