Consilier local: A doua amendă va duce inevitabil la falimentul Colterm

În cazul în care Colterm nu va cumpăra certificatele de poluare aferente anului trecut și se va alege cu o nouă amendă uriașă, societatea de termoficare a Timișoarei va intra în faliment. Cel puțin asta susține Radu Țoancă, consilier local PSD, care a solicitat primăriei să vină cu soluții pentru ca timișorenii să știe dacă vor avea căldură iarna viitoare.

Viitor sumbru pentru Colterm, în cazul în care Primăria Timișoara nu va aloca banii necesari cumpărării certificatelor de poluare aferente anului trecut și va primi o nouă amendă uriașă. Radu Țoancă, consilier local PSD, spune că societatea de termoficare va intra în faliment. În aceste condiții, alesul local vrea ca Primăria Timișoara să vină public cu soluții.

Noi vorbim de același Colterm și în situații favorabile, și în situații nefavorabile. Nu sunt mai multe Coltermuri. Și atunci administrația ar trebui să clarifice în foarte scurt timp dacă crede că mai există acest Colterm? Dacă mai credeți în fiabilitatea lui din punct de vedere economic și juridic? Haideți să găsim, că mai avem luna aprilie, o soluție să evităm a doua amendă care inevitabil ne va aduce la faliment. Dacă nu mai credeți că această firmă poate fi salvată, care sunt alternativele? Nu trebuie să mai așteptăm nu știu ce firmă de avocați sau ce bănci internaționale să ne spună. Construim alte firme pe structura fostului Colterm? Populația trebuie să știe, pentru că are câteva luni de răgaz. Putem să lăsăm piața nereglementată, să fie o piață la liber, deși cu toții știm și de multe ori v-ați pronunțat că nu credeți, și vă dau dreptate, în centralele de apartament. Ele sunt viabile pe termen foarte scurt, nu este o soluție pe termen lung nicăieri în Europa. Dar, totuși, ce pregătim, ce anticipăm, la ce să se aștepte populația Timișoarei pentru anotimpul rece 2022-2023? Ar fi de preferat să avem o discuție sinceră înainte de a încasa a doua amendă istorică”, a declarat Radu Țoancă.

Pe de altă parte, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a explicat încă o dată că nu instituția pe care o conduce are obligația de a cumpăra certificatele de poluare, ci Colterm.

Nu primăria, ci compania Colterm trebuie să achite aceste certificate, eu doar constat o realitate legală. Asta nu înseamnă că noi nu avem ca și acționar unic, consiliul local și municipiul Timișoara, o responsabilitate pentru aceste întrebări. Dar strict legal, și mai ales contabil vorbind, nu ar fi posibil să achiziționăm noi, din bani publici, aceste certificate. (…) Da, facem această întâlnire, poate în următoarele două săptămâni găsim o dată și rog liderii de grup să găsească o dată convenabilă pentru toți. Dar este important ca fiecare grup să vină cu propuneri concrete, pentru că doar să se plătească nu este o strategie nici politică, nici economică și tocmai subiectul este prea serios pentru o întâlnire doar de declarații politice. Atunci voi exprima și viziunea mea. Intenția este ca atunci când putem să respirăm adânc că am supraviețuit în această iarnă, să prezentăm și elementele planului ce o să vină”, a afirmat Dominic Fritz.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/