Confuzii și nemulțumiri! Noi reguli pentru eliberarea de antibiotice în farmacii

antibiotice farmacii

România se află în top la consumul de antibiotice și antifungice, cu niveluri semnificativ mai mari decât media europeană.

Suprautilizarea şi utilizarea incorectă a acestui tip de medicamente au condus la creșterea rezistenței la antibiotice, lucru care implică apariția unor tulpini bacteriene care nu mai răspund eficient la tratament.  Într-o încercare de a combate acest fenomen, Ministerul Sănătății a emis Ordinul 63/2024 privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii și eliberării la nivel național a medicamentelor din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic. Acesta a fost oficializat în Monitorul Oficial în data de 17 ianuarie, iar intrarea sa în vigoare produce confuzie în rândul pacienților și nemulțumiri printre farmaciști.

Ordinul prevede ca medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic prescrise de către medici pe rețete, altele decât prescripțiile gratuite și compensate, să fie eliberate la farmacie pacienților sau aparținătorilor acestora numai în baza unei prescripții medicale. Prescripțiile se vor reține în farmacie și, la nevoie, se vor putea elibera fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă. Nu se impune un nou formular pentru prescripțiile medicale, ci doar o serie de informații necesare a fi completate și raportate. Eliberarea prescripțiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică prin acest Ordin. Noua reglementare nu se referă la medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală (OTC), preparatele magistrale și medicamentele de uz topic.

Antibioticele nu se vând ”la liber”

Asociaţia Farmaciilor Tradiționale şi a Practicienilor explică faptul că acest lucru nu reprezintă o noutate, acest tip de medicamente fiind încadrate şi până acum în categoria de prescriere PRF – prescripție care se reține în farmacie. Noutatea vine din faptul că aceste prescripții vor trebui să conțină o serie de informații necesare a fi completate şi raportate, respectiv o serie şi un număr unice generate de către prescriptori, datele pacientului, diagnosticul şi detalii despre medicament. O rețetă care nu va îndeplini aceste criterii nu va putea fi luată în considerare, iar pacientul ar putea rămâne fără tratament.

Ordinul mai prevede că doar în situații de urgență se pot elibera fără prescripție anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.

La sfârșitul fiecărei zile, farmacistul va trebui să raporteze în sistem și să păstreze în farmacie rețeta. În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, unităţile farmaceutice au obligaţia de a-şi adapta sistemul informatic propriu de gestiune.

Sistem informatic nepregătit pentru schimbare

Problema principală vine de la faptul că toate datele cerute acum pentru eliberarea antibioticelor și antifungicelor din farmacie trebuie introduse manual în sistemul informatic al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, un sistem adesea nefuncțional, munca suplimentară a farmaciștilor nefiind plătită.

”Pacienții nu au voie – trebuie să-i educăm în acest sens – să ceară pur și simplu antibiotice în farmacie. Este necesară o prescripție medicală ce se retine în farmacie pentru orice antibiotic. Medicii nu trebuie să aștepte deloc 60 zile – și până acum trebuiau să prescrie o rețetă – dar de acum trebuie ca aceasta să cuprindă datele din noul Ordin, să nu le mai trimită doar cu parafă. În ceea ce privește doza de urgență, farmacistul stabilește dacă este sau nu cazul să o elibereze. Pacientul va fi îndrumat către medic”, explică farm. Adriana Corbeanu.

Intenții bune, procedură greoaie

Noul Ordin aduce birocrație în plus pentru farmaciști, medici și pacienți, iar faptul că sistemul informatic de raportare existent nu funcționează la parametri optimi creează probleme.

”Modificările pe care le aduce prezentul ordin influențează cu precădere modul de prescriere şi de eliberare a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, afectând în principal activitatea furnizorilor, medici şi farmaciști, în legătură cu aceste medicamente. Aşadar, asociația noastră va solicita şi clarificări în privinţa aspectelor de ordin administrativ ce afectează activitatea farmaciştilor practicieni, prin obligaţiile suplimentare ce le revin în legătură cu înregistrarea, eliberarea şi raportarea acestor prescripţii”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor.

Ministerul Sănătății speră ca, în baza datelor colectate în timp real, se vor lua cele mai bune măsuri pentru reducerea consumului excesiv de antibiotice și antifungice de uz sistemic.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/