Conexiuni culturale pe Bega. Proiect în anul Capitalei, cu evenimente și o enciclopedie a canalului

vapor

Mai multe instituții publice, ONG-uri, artiști și specialiști din diferite domenii propun o viziune nouă pentru culoarul cultural definit de canalul navigabil Bega, de la Uzina Hidroelectrica Timișoara și până la cotul de vărsare în Tisa, la cetatea Titel. 

Proiectul „Ecluze pe Bega/Conexiuni culturale”, propus de Fundația DALA, biroul de arhitectură D Proiect și D’arc Timișoara își propune, în principal, să pună în discuție reluarea navigației pe Bega, pe întreaga lungime a canalului și consolidarea poziției Timișoarei ca pol și port cultural în regiune.

Inițiativa reprezintă un mix de activități culturale, educaționale și extraculturale care adună laolaltă profesioniști din domenii precum arte, arhitectură, biodiversitate, educație sau urbanism, cu scopul de a genera un model de valorificare, promovare și monitorizare a culoarului verde-albastru.

„Ecluze pe Bega/Conexiuni culturale” se va desfășura pe tot parcursul anului 2023 și propune 10 activități distincte, adresate unui public larg și diversificat. Evenimentele, atelierele, sesiunile de discuții sau instalațiile de artă ce vor fi propuse în cadrul proiectului sunt organizate în sistem modular, cu tematici distincte pentru fiecare lună, care acumulează informații pe parcurs și le centralizează într-un catalog final, realizat în condiții grafice excelente. Acest catalog va constitui o enciclopedie a canalului Bega și un manual de bune practici privind raportarea la râu și felul în care patrimoniul natural și antropic trebuie înțeles și respectat.

„Proiectul EpB2023 poate contribui decisiv la creșterea profilului internațional, prin atragerea de turiști și participanți din străinătate la evenimentele culturale și artistice organizate în cadrul acestuia. (…) Restabilirea legăturii pe apă cu Serbia poate stimula turismul și schimburile culturale și economice transfrontaliere, valorificând potențialul artistic, cultural și economic al râului Bega și favorizând colaborarea între diferite sectoare și domenii.”, au transmis organizatorii.

ecluze bega 2

EpB2023 debutează în 5 mai cu prima explorare a corpului de apă, pe relația Timișoara-Uivar, cu vasul Pelicanul. în 6 ani va avea loc un concert susținut de timișorenii de la Blazzaj. Va fi un concert în mișcare, cu trupa cântând de pe Pelican pentru publicul de pe maluri, pe traseul Podul Eroilor (Gara de Nord) – Podul Decebal (Băile Neptun) – Ponton D’arc pe Mal. În tot acest timp, participanții vor descoperi locuri din cartierele Iosefin și Fabric care pot constitui pe viitor elemente de infrastructură culturală pe apă.

Toate detaliile proiectului pot fi urmărite pe Facebook și Instagram.

Proiectul ”Ecluze pe Bega/Conexiuni culturale” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/