CJ Timiș a cerut Ministerului Transporturilor să semneze protocolul de colaborare pentru realizarea drumului de conectivitate A1 – Timișoara – Aeroport Traian Vuia. Administrația județeană și-a exprimat interesul de realizare a investiției și de susținere a descentralizării activității CNAIR susținând că are capacitate de implementare a proiectului și poate valorifica integral finanțarea de la Comisia Europeană.
Drumul de conectare a Aeroportului Timișoara cu A1 este cuprins ca proiect prioritar în Programul Operațional pentru Transport și este prevăzut cu profil de drum expres, cu două benzi pe sens, pe o lungime de aproximativ 7 km.
Viitorul drum va avea sisteme inteligente de transport precum cel de management al traficului, camere video, comunicare și informații în timp real pentru utilizatori și administratorul infrastructurii, alături de sisteme de urgență.
„Urmărim facilitarea accesului de la și către Aeroport, cu intenția de a-l lega la rețelele principale de transport din România și țările vecine. Suntem preocupați de creșterea calității vieții în comunitățile din împrejurimile Timișoarei, iar ca exemplu, dorim să înlăturăm presiunea rutieră de pe Dumbrăvița. Chiar și o porțiune din centura Timișoarei este inclusă în proiect, cu același scop de diversificare a accesului, atât la varianta ocolitoare cât și în localitățile periurbane apropiate.”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
CNAIR se va ocupa de asigurarea finanțării, iar CJT de derularea procedurilor de achiziție pentru contractarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate, de contractarea serviciilor de proiectare și a lucrărilor de execuție.
Noul drum ar urma să decongestioneze traficul existent, prin implementarea proiectului ar scădea numărul de accidente și s-ar reduce poluarea fonică. Totodată, dezvoltarea acestui drum expres va conduce la creșterea atractivității județului pentru investiții, spun reprezentanții CJT, respectiv la crearea de noi locuri de muncă.