Conducta de aproape 400 de milioane de euro, parte a gazoductului BRUA, a fost finalizată!

1000x100 (1)
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)
explo 1000x200

Transgaz a finalizat prima fază a lucrărilor la gazoductul BRUA, care vizează dezvoltarea unei reţele de transport pe coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, costul total al lucrărilor fiind de 377,4 milioane euro, respectiv cu o economie de 21% față de valoarea scoasă la licitaţie.

Lucrările din România au vizat construcţia conductei Podişor – Recaş, de 481 km, şi a trei staţii de comprimare gaze (SC Podișor, SC Bibești si SC Jupa).

Gazoductul BRUA faza 1 are în prezent intreaga capacitate de transport rezervata pe directia spre Ungaria, prin punctul de interconectare de la Csanadpalota (Ungaria) si tranziteaza gaze naturale care intra din Bulgaria in Romania, prin punctul de interconectare de la Kardam (BG)- Negru Voda1 (RO).

Capacitatea transportata este de 4,6 milioane mc pe zi, ceea ce inseamna un volum anual de 1,68 miliarde metri cubi, respectiv un grad de incarcare a conductei de transport de 96%.

Finalizarea acestor lucrări asigură, pe lângă transferul gazelor către Bulgaria şi Ungaria şi securitatea alimentării cu gaze a României prin acces la noi surse de gaze, precum şi transportul spre pieţele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică.

expressheadergeneral (1)
expresb 1000x100

Costul total pe km al gazoductului BRUA faza 1, la cursul actual, incluzând si stațiile de turbocompresoare (Podișor, Bibești, Jupa) este de 783.200 euro; raportat la media perioadei de realizare a proiectului, costul total /km este de 804.800 euro. Fără stațiile de turbocompresoare, costul este de 546.500 euro pe km.

”BRUA Faza 1 reprezintă o etapă esențială în dezvoltarea Sistemului National de Transport gaze naturale. Odată cu punerea lui în funcțiune, România se conectează la culoarele regionale de transport și va putea să-și asigure aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse, ceea ce va satisface într-o măsura mai mare cererea existentă pe piața internă și va conduce la un nivel mai ridicat de predictibilitate și securitate energetică pentru consumatorul român. În același timp, BRUA Faza 1 înseamnă și o cale de acces la piețele europene pentru potențiala producție de gaze naturale extrase de țara noastră din Marea Neagra.”, informează Transgaz.

Societatea are 3,2 miliarde de lei capitalizare și este controlată în proporție de 58,5% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului.

1000 x 200 gif