În această perioadă au loc negocieri dure între conducerea Spitalului Judeţean din Reşiţa şi Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, pentru semnarea bugetului pe anul în curs. Deşi zarurile au fost deja aruncate, contractul nu este încă semnat, astfel că oficialii de la spital stau ca pe ace.
Deşi suma alocată Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa nu a fost făcută publică încă, ceea ce se cunoaşte la ora actuală este că 2.400 de cazuri, tratate în ultimii ani de medicii unităţii reşiţene au rămas descoperite şi s-au transformat în datorii ale spitalului. „De obicei, bugetul acoperă circa 80-85 la sută din cazurile noastre, restul devin creanţe, pe care noi trebuie să le achităm”, a spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Cum un caz costă circa 1.900 de lei, cele 2.400 rămase neacoperite înseamnă o datorie de 4,5 milioane de lei numai de la acest capitol.
Condiţii decente până la semnarea contractului
Partea bună a lucrurilor în această perioadă, în care contractul cu CJAS nu este semnat încă, e că toate cazurile spitalului sunt decontate de Casă. „De fapt, în această perioadă avem cel mai mare număr de pacienţi pentru că în vară înregistrăm o scădere la numărului de bolnavi”, subliniază directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa.
Ca să facă, totuşi, economie pe parcursul anului, iar unitatea să nu mai adune datorii din numărul de cazuri nedecontate, Dumitru Secăşan explică faptul că la nivel de conducere s-au luat câteva măsuri. „Reducem numărul de internări, pe cât posibil. În fiecare an, acesta este mai mic cu 1-2la sută, faţă de anul precedent. Rezolvăm cazurile la UPU şi le internăm doar pe cale care nu pot fi rezolvate de medicii de la urgenţe”, a adăugat managerul spitalului.
De exemplu, în 2010, 43.000 de cărăşeni s-au prezentat la UPU, în 2011 numărul lor a crescut cu 2.500. „Noi le acordăm oamenilor asistenţă medicală, dar încercăm să le rezolvăm problemele prin sistemul de urgenţă”, subliniază Dumitru Secăşan.