2016 a fost anul în care DNA-ul, DGA-ul și DIICOT-ul au făcut ravagii în instituțiile publice din Caraș-Severin, iar instanțele de judecată au dat condamnări după condamnări în dosare cu nume dintre cele mai grele. E suficient să-l amintim aici pe cel al șefului județului atâția ani de zile, Sorin Frunzăverde!
20 ianuarie. Anul a început cu trimiterea spre judecată a unui dosar incredibil, cu prejudicii uriașe și legături bolnăvicioase într-un sistem judiciar profund corupt. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus în prima lună a lui 2016 trimiterea în judecată a membrilor grupului infracțional organizat condus de lichidatorul Ion Tudor şi din care făcea parte şi Nicuşor Maldea, judecător în dosarele de insolvenţă de la Tribunalul Caraş-Severin!
27 ianuarie. Doar o săptămână mai târziu, Nicolae Miu Ciobanu, prefectul județului Caraș-Severin, cel care la un moment dat a administrat firma de pază Mike Security, a fost ridicat de mascați chiar din instituția care reprezintă guvernul în teritoriu. Pentru macrocriminalitate economică! În dosar se vorbește de un prejudiciu de 25 de milioane de lei. Ciobanu și-a prezentat a doua zi demisia!
18 februarie. Aghiotantul lui Sorin Frunzăverde, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Ionesie Ghiorghioni, s-a prezentat organelor de Poliție pentru a fi încarcerat. Curtea de Apel Timișoara l-a trimis în pușcărie, pentru luare de mită. Nu timp de șapte ani și patru luni, cum hotărâse Tribunalul Caraș-Severin, ci pentru o perioadă de patru ani şi 6 şase luni închisoare.
7 aprilie. Este ziua în care cineva a avut curajul să-i tragă la răspundere pe cei care și-au bătut joc de Băile Herculane. Ofițerii de la DGA – Serviciul Județean Caraș-Severin au stat la baza acțiunii soldate cu încătușarea lui Iosif Armaș. Nu doar pentru ruinarea Băilor Herculane, ci și pentru tunul dat Rezervelor de Stat! La Parchet a ajuns în aceeași zi și Ilie Iova, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, care e inculpat pentru mai multe infracțiuni cu consecințe deosebit de grave.
27 aprilie. Curtea de Apel Timișoara a respins apelurile declarate de profesorii inculpați de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, Florin Franț, fost decan al Facultății de Științe Sociale, Ghiță Ruxana, preparator universitar, și Oriol Irina, conferențiar universitar, împotriva sentinței din decembrie 2015 pronunțată de Tribunalul Caraș-Severin. Franț are de executat 2 ani după gratii, Ghiță Ruxana 3 ani și 2 luni, iar Oriol va petrece următorii 3 ani și 10 luni în închisoare.
25 mai. O zi istorică în Caraș-Severin. Ziua în care Sorin Frunnzăverde a fost obligat să iasă din scenă. Pe ușa din dos! Foarte probabil definitiv pentru cariera sa politică. În 25 mai, Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat definitiv pentru infracțiuni de corupție la doi ani de închisoare. Cu suspendare, dar și cu eliminarea din viața publică, din administrație și politică, pe o perioadă de cinci ani. Condamnat deja definitiv pentru șpăgile luate de la un om de afaceri, Ionesie Ghiorghioni, a primit în 25 mai încă o lovitură. Mai exact, încă trei ani și două luni închisoare, în dosarul alegerilor prezidențiale, în care a fost judecat alături de Sorin Frunzăverde.
15 iulie. Mihai Stepanescu, fostul primar al Reșiței, a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel Timișoara la trei ani de pușcărie. În regim de detenție! Din spatele gratiilor așteaptă cu nerăbdare astăzi rezultatul noilor anchete pe care DNA le face în Primăria Reșița. Și nu miroase deloc a bine!
29 septembrie. Teofil Drugărin a devenit primul avocat condamnat pentru hărţuirea unui procuror! Avocatul orăvițean a primit 9 luni de închisoare cu executare şi are 2 ani interdicţie să se apropie de procurorul George Bucurică şi de familia acestuia!
11 noiembrie. Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentință de condamnare în cazul lui Costa Goian, șeful Fiscului din Oravița, prins în flagrant în timp ce primea peste 20.000 de lei într-un plic cu titlu de șpagă! Instanța l-a condamnat pe funcționarul corupt pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență la doi ani închisoare, cu suspendare pe un termen de încercare de patru ani. Totodată, i-a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, printre care și exercitarea profesiei de economist pe o perioadă de 3 ani. Sentința nu e definitivă, poate fi atacată cu apel.
23 noiembrie. Fostul şef al APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, s-a ales cu o nouă condamnare: 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență. Condamnat în același dosar, omul de afaceri Emil Bulboacă. La o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani.
Calendarul condamnărilor, trimiterilor în judecată și descinderilor a fost mult mai încărcat în 2016, în cele de mai sus fiind amintite doar cele mai răsunătoare. Ce răspunsuri ne mai dau procurorii și judecătorii la jaful și sărăcia din județ în 2017 aflați pe tot parcursul anului din Express de Banat!