Condamnaţi la închisoare cu executare în piscinele domiciliare! Valeria Schelean: „PSD se folosește de orice inițiativă pentru interesele sale și ale penalilor săi!“

Deputaţii au adoptat, azi, cu 170 de voturi „pentru”, 81 „împotrivă” şi 6 abţineri, proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate. PNL a anunţat că va ataca la CCR această iniţiativă legislativă.

Proiectul de Lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate prevede instituirea unor măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate. Potrivit proiectului de act normativ, aceste pedepse ar urma să poată fi executate fie la domiciliu, fie doar în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat, fie prin „echivalent zile muncă în folosul comunităţii”, fie în regim mixt, de „echivalent zile de muncă în folosul comunităţii” şi de zile de executare sâmbătă si duminică într-un centru special înfiinţat, anunţă Mediafax.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse prin hotărâre de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar. Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinutilor care au săvârşit abateri disciplinare.

Totodată, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplică pentru condamnările privative de libertate: a) pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, b) pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare sau pentru infracţiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, c) persoanelor aflate în stare de recidivă.

„Vom ataca această lege la CCR!”

Deputatul liberal Valeria Schelean a făcut publică azi poziţia oficială a PNL: „Referitor la proiectul legislativ privind măsurile alternative de executare a pedepselor adoptat – ca for decizional – de Camera Deputaților, PNL face următoarele precizări: Ceea ce s-a votat astăzi în Camera Deputaților este strict proiectul PSD, proiect care vine să-i salveze pe cei care urmează să intre la închisoare. La Senat inițiativa a trecut în varianta PNL, însă în Camera Deputaților ea a fost profund viciată. Ca atare toate modificările care au fost aduse în Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, sunt în afara dezbaterilor de la Senat și, prin urmare, principiul bicameralismului a fost încălcat, așa cum este el definit de CCR. Teza falsă pe care o propagă PSD – aceea că astăzi s-ar fi votat proiectul PNL – este ușor de demontat. Vom ataca această lege la CCR!”.

PSD se folosește de orice inițiativă pentru interesele sale și ale penalilor săi! O lege care avea obiective corecte este astăzi transformată într-o lege pentru salvarea celor care încalcă legea!“ – Valeria Schelean, deputat PNL de Caraş-Severin

Proiectul de lege a fost adoptat cu 170 de voturi „pentru”, 81 „împotrivă” şi 6 abţineri, în contextul în care Camera Deputaţilor este for decizional.