Concert și dialog de excepție, la UVT, cu Andrei Vieru și Sergiu Klainerman

uvt
po 1000x100px (3)

Unul dintre cei mai importanți pianiști ai României, Andrei Vieru, va susține miercuri, în 22 iunie, de la ora 18.30, un concert aparte de pian în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. În 23 iunie, de la ora 18, Sergiu Klainerman, un matematician de elită, va dialoga cu muzicianul Andrei Vieru în jurul unei teme cu totul aparte: „Tentațiile totalitare ale lumii în care trăim”. Discuția va fi moderată de profesorul și criticul literar Mircea Mihăieș și va avea loc în amfiteatrul A01 al Universității de Vest din Timișoara.

Andrei Vieru s-a născut într-o familie de muzicieni: tatăl lui a fost compozitorul Anatol Vieru, iar mama lui este muzicolog. După terminarea Conservatorului din București, a urmat cursuri cu Carlo Zecchi la Salzburg și Lev Naoumov la Moscova. Este de asemenea unul dintre elevii străluciți ai pianistului Dan Grigore. Este prezent pe numeroase scene internaționale, în Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia și Canada. La Timișoara va interpreta: J.S. Bach Partita n° 6 în mi minor BWV 830, J.S. Bach Fantezia cromatică și fuga BWV 903, Franz Schubert 6 momente muzicale.

uvt

Sergiu Klainerman este un matematician american de origine română cunoscut pentru contribuțiile sale la studiul ecuațiilor diferențiale hiperbolice și al relativității generale. În prezent este titularul catedrei de matematică Eugene Higgins de la Universitatea Princeton, unde a predat începând din 1987. Între anii 1980 și 1987, a fost membru al corpului profesoral al Universității New York.

1000x200 dacus 02

uvt 2„Reflecția, muzica, științele se pot înscrie într-un dialog aparte, ce stă sub semnul culturii înalte. Săptămâna aceasta, la Universitatea de Vest din Timișoara vor veni două personalități remarcabile: Andrei Vieru și Sergiu Klainerman. Dacă în prima seară ne vom bucura de un concert aparte, susținut de Andrei Vieru, în cea de-a doua vom participa la un dialog cu adevărat interdisciplinar, în care două minți strălucite, cu o pregătire ce aduce laolaltă domenii diverse, de la muzică la matematică, vor dialoga în jurul unei teme cât se poate de provocatoare.”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Evenimentul va fi transmis și live pe pagina de Facebook a UVT. Seria de conferințe ,,La UVT, Cultura este Capitală!” face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană, are ca finanțator principal Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px