Festivalul de artă și bucurii de la Zăgujeni se anunță un eveniment complex, prin care conacul își redeschide porțile.
Artiști, muzicieni, mesteșugari, anticari și invitați din București vor fi prezenți la prima ediție a festivalului intitulat sugestiv „Zestrea”. Timp de două zile, vor avea loc ateliere pentru copii, expoziții de fotografie și costume populare din Banat, tabăra daco-romană cu ateliere specifice, târgul de designeri, artizani și anticari, concerte live, festivalul produselor tradiționale. „Îi așteptăm cu drag să petrecem o zi de toamnă la conac nu doar pe locuitorii din Zăgujeni, ci și din întreaga zonă. Mă bucur că acest eveniment aduce împreună artizani și producători din Banat și din țară. Publicul de toate vârstele se poate bucura de o gamă largă de activități și experiențe în conac dar și în aer liber”, este invitația pe care Daniel Boambeș, primarul comunei Constantin Daicoviciu, o adresează de pe acum iubitorilor de istorie, arte și tradiții.
Evenimentul are loc la inițiativa actualilor proprietari, familia Raluca și Victor Paicu din București, și este organizat împreună cu Primăria Constantin Daicoviciu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin. „Conacul este locul perfect pentru o zi de week-end cu prietenii sau în familie. Pe viitor sperăm să găzduiască și evenimente de business. Ne bucurăm să aducem la această primă ediție a festivalului o gamă largă de activități și experiențe culturale și culinare specifice satului românesc”, a spus Victor Paicu.
Dan Mirea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, consideră revitalizarea conacului prilejul perfect pentru activități culturale și educaționale pentru publicul de toate vârstele. „Vizitatorii pot vedea live cum lucrează artizanii, se pot bucura de diverse ateliere și concerte și pot pleca acasă cu multe fotografii și amintiri dragi”, afirmă Dan Mirea. De la Ioana Rusu, consultantul de comunicare al conacului, am aflat că intenția familiei Paicu este de a transforma locația într-un centru cultural și educațional care, în timp, să reunească oameni care pot organiza evenimente din diverse sfere de activitate.
„Actualii proprietari ai conacului au rădăcini în zonă și vor să contribuie atât la păstrarea acestui bun de patrimoniu dar și la a crea în jurul acestuia un centru pentru activități diverse. Vor foarte mult să evidențieze conacul și vor vorbi mai mult evenimentele și lucrurile care se vor întâmpla acolo în perioada următoare. În perspectivă, se gândesc și la reabilitarea clădirii însă asta se va întinde pe perioada mai multor ani. Va depinde de multe dintre demersurile pe care le vor iniția în perioada următoare”, a spus Ioana Rusu pentru Express de Banat. Festivalul „Zestrea” este programat în perioada 12-13 octombrie iar informații despre participanți și istoria conacului pot fi obținute aici. Accesul la eveniment este liber.