Comunitățile etnice din Banat se pregătesc de festival! Anul acesta, fără kitsch, mici și bere!

Ediția cu numărul 16 a Festivalului Comunităților Etnice din Banat se va desfășura la finalul săptămânii în orașul Bocșa. În program vor fi incluse dansuri ucrainene, croate, țigănești și sârbești, iar pe scenă vor urca nume mari ale muzicii populare bănățene. Care sunt noutățile ediției din acest an?

Bocșa se pregătește de sărbătoare la finalul acestei săptămâni. Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Comunităților Etnice din Banat se va desfășura vineri, 15 septembrie, începând cu ora 15.00. Spectatorii vor putea urmări o paradă a formațiilor pe traseul Piața Agroalimentară (Bocșa Montană) – Casa Orășenească de Cultură Bocșa. Parada va fi urmată de spectacole de dansuri germane, ucrainene, croate, țigănești și sârbești, iar printre soliștii vocali care vor participa la festival se numără Ramona Vița și Lorena Pela.

Evenimentul va avea loc pe terenul din spatele Casei de Cultură, iar în caz de vreme nefavorabilă, spectacolul se va muta în interior.

Ediția de anul acesta va fi presărată cu noutăți, după cum declară Gheorghe Țunea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin. Se va pune accent pe producătorii și meșteșugarii locali, dar și pe bucătăria tradițională.

„Anul acesta, pe lângă spectacolul care va fi organizat de comunitățile etnice din Banat, am chemat și meșteșugari din județul Caraș-Severin și, în plus, vin doi bucătari care vor prezenta arta culinară specifică Banatului Montan, respectiv vor face papricaș, care va fi servit gratuit tuturor participanților la manifestare. Este o ediție la care numărul formațiilor participante este mult mai mare față de edițiile anterioare. De data aceasta, avem și soliști vocali și formații care s-au impus în peisajul cultural bănățean”, spune Gheorghe Țunea.

Directorul instituției cărășene de cultură susține că evenimentele de acest gen trebuie să se axeze pe tradiție și să se dezică de tot ce înseamnă kitsch, așa că a cerut ca la Festivalul Comunităților Etnice din Banat să nu mai fie acceptați comercianții de jucării, bijuterii, mici și bere. „Intenția pe viitor ar fi ca fiecare comunitate să vină cu un bucătar care să gătească mâncarea specifică etniei respective. Dorim să înlăturăm kitschurile, pe cei care vin cu plasticuri și să aducem meșteșugarii autentici în prim-plan. Nu vrem comercianți nici cu bere, nici cu mici. Aceștia nu își au locul la manifestări organizate de instituții de cultură”, a declarat Gheorghe Țunea pentru Express de Banat.

PROGRAMUL FESTIVALULUI COMUNITĂȚILOR ETNICE DIN BANAT, EDIȚIA 16

Ora 15.oo – sosirea formațiilor participante la Casa Orășenească de Cultură Bocșa
Ora 15.30 – parada formațiilor pe traseul Piața Agroalimentară (Bocșa Montană) – Casa Orășenească de Cultură Bocșa
Ora 16.oo – DESCHIDEREA FESTIVALULUI
Ora 16.15 – spectacol susținut de formațiile artistice:

  1. Formația de cântece și dansuri croate „KARAȘEVSKA ZORA” – Uniunea Croaților din Caraș-Severin;
  2. Formația de dansuri ucrainene „BARVINOK” – Casa Culturală Cornuțel Banat;
  3. Formația de dansuri țigănești „ROMALES” – Casa Culturală „Ion Stoia Udrea” – Greoni;
  4. Ansamblul croat „KUD CLOCOTICI” – Casa Culturală Clocotici;
  5. Formația de dansuri germane „ENZIAN” – Forumul Democrat German – Reșița;
  6. Ansamblul de dansuri sârbești „SOKO” – Primăria Socol;
  7. Formația de dansuri cehe „FLUTURAȘII” – Școala Gimnazială Berzasca;
  8. Corul „GLASUL UCRAINIENILOR” al Uniunii Ucrainienilor din Caraș-Severin;
  9. Formația de cântece și dansuri sârbești „ÎNFRĂȚIREA” – Casa Culturală Moldova Veche;
  10. Orchestra „VIRTUOZII SEMENICULUI” – a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin;
    ● Solist vocal: Ramona Vița
  11. Ansamblul „BOCȘANA” – Casa Orășenească de Cultură Bocșa;
  12. Formația „FRAȚII MILOȘ”
    ● Soliști vocali: Lorena Pela și Milena Țaran
    ● Minirecital armonică sârbească: Mario Miloș – laureat al Festivalului „Prima armonică a Serbiei” 2017.

Festivalul Comunităților Etnice din Banat este organizat de Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Bocșa și al Casei Orășenești de Cultură Bocșa.

Sursă foto: Merg în Timișoara


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/