COMunitateTM – împreună pentru grupurile vulnerabile din Timișoara

comunitatetm lansare centru (7)

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a inaugurat un nou serviciu social pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată, prin dezvoltarea și furnizarea unui serviciu social de tip asistență comunitară, ce vizează facilitarea participării la viața comunității prin activități culturale și acțiuni de combatere a discriminării și desegregării.

Noul serviciu de asistență comunitară Dorobanți, destinat locuitorilor din zonele Traian, Dorobanților, Prințul Turcesc, Plopi, Kuncz, Calea Buziașului este dezvoltat prin proiectul „COMunitateTM – Acțiuni pentru integrarea socio-culturală a grupurilor vulnerabile” și se află pe strada Andrei Șaguna (fostă Dorobanți), nr. 42.

Proiectul contribuie la implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL Timișoara și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, printr-un mecanism de tip Dezvoltare Locală plasată sub Responsabilitatea Comunităților. Valoarea proiectului este 1.371.845,51 RON.

Proiectul „COMunitateTM – Acțiuni pentru integrarea socio-culturală a grupurilor vulnerabile” se derulează în perioada 02.05.2022 – 31.10.2023, iar obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată prin dezvoltarea și furnizarea unui serviciu social de tip asistență comunitară. Se dorește facilitarea participării la viața comunității prin activități culturale și acțiuni de combatere a discriminării și desegregării.

Activitățile proiectului includ:
● Dezvoltarea unui serviciu social de tip asistență comunitară
● Furnizarea unui serviciu social de tip asistență comunitară
● Organizarea și derularea de activități/evenimente cultural-artistice și sportive destinate persoanelor în risc de sărăcie și excluziune socială
● Derularea de campanii și activități de informare, conștientizare, realizarea de studii în domeniul combaterii discriminării și pregătirea procesului de desegregare și integrare a grupului marginalizat în societate.

”Prin intermediul evenimentelor cultural-artistice și sportive organizate în comunitate ne propunem să punem accent pe lucrurile care apropie membrii comunității și de care se pot bucura împreună cu scopul de a combate discriminarea. În același timp, ne dorim ca întreaga comunitate să cunoască mai multe despre viața persoanelor în risc de sărăcie și excluziune socială și, poate, să ajungă să le privească mai empatic și cu mai multă înțelegere” detaliază Angela Ciupa-Rad, Manager Proiect, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

comunitatetm lansare centru (9)

Activitățile din cadrul proiectului se adresează persoanelor singure și familiilor cu risc de sărăcie și excluziune socială cărora le propune un serviciu social de tip asistență comunitară. O echipă formată din asistent social, psiholog și asistent medical este alături de beneficiari și îi sprijină în accesarea de servicii și beneficii de care au nevoie, îi ajută să își dezvolte competențe de relaționare și comunicare, precum și competențe pentru o viață mai sănătoasă. În paralel, copiii participă la activități de tip dans, teatru, desen, învățare prin joacă, noțiuni introductive în IT, grupuri de combatere a discriminării, toate acestea ajutându-i să dezvolte abilități sănătoase în relaționarea cu ceilalți.

O parte dintre aceste activități sunt susținute cu ajutorul voluntarilor din comunitate. ”Căutăm persoane dornice să se implice în acest proiect, în regim de voluntariat. Poate fi vorba despre orice persoane, inclusiv elevi de liceu sau studenți care își doresc să dedice câteva ore pe săptămână centrului și care la rândul lor pot învăța din această experiență în cadrul proiectului. Noi vom fi aici să îi ghidăm și să îi ajutăm, oferindu-le astfel oportunități de învățare practică, din interacțiunea directă cu beneficiarii” transmite Dana Lazăr, Facilitator comunitar în cadrul proiectului COMunitateTM.

La evenimentul de deschidere a centrului au participat și reprezentanți ai GAL Timișoara. ”Ne dorim să susținem și pe viitor dezvoltarea unor astfel de centre și să venim în întâmpinarea nevoilor comunităților defavorizate din întregul oraș. De aceea, culegem date concrete de la partenerii noștri care interacționează în mod direct cu beneficiarii și identificăm împreună ce alte nevoi apar, pentru a ne putea concentra eforturile în acele direcții. Ne bucură acest tip de inițiative și suntem determinați să facem tot ceea ce ține de noi pentru a ajuta dezvoltarea lor” a menționat Cătălin Tiuch, președinte GAL Timișoara.

comunitatetm lansare centru (3)

Proiectul COMunitateTM – Acțiuni pentru integrarea socio-culturală a grupurilor vulnerabile” continuă activitățile începute, atât în cadrul centrului de pe Andrei Șaguna, nr. 42, cât și prin intermediul evenimentelor organizate în comunitate. Urmează o serie de evenimente socio-culturale, activități pentru copii și adulți, ajutor real oferit în comunitate și o campanie de conștientizare dedicată publicului larg, cu scopul de a contribui la integrarea grupurilor defavorizate în comunitatea orașului.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/