Comunitatea evreiască din Caransebeș onorată de prezența Principelui Nicolae al României

Zi specială pentru comunitatea din Caransebeș. Pentru prima dată în urbea de pe Timiș și Sebeș  Principele Nicolae al României împreună cu soția Sa Alina au vizitat Municipiul, la invitația obștei evreiești.

La 12 ani distanță de când Regele Mihai I al României a fost aclamat în centrul municipiului cu ocazia noului an laic, acum de Anul Nou Evreiesc 5781 Alteța Sa Nicolae al României alături de Consoarta Sa  Alina Maria au fost prezenți la o ceremonie cultural religioasă, în memoria Majestăților Lor Regina Mamă Elena și Regele Mihai I, care au avut rol foarte important în salvarea a zeci de mii de evrei din România de la deportare, motiv pentru care Memorialul Yad Vashem din Ierusalim a decis să acorde Reginei-mame Elena a României titlul de “Drept Intre Popoare”, pe 11 martie 1993.

Titlul este acordat, în baza unei legi promulgate de Parlamentul israelian în 1953 celor care, în perioada Holocaustului, și-au riscat viața pentru a salva vieți evreiești.

Mă bucur să fiu aici alături de voi, sunt onorat și emoționat să răspund invitației obștei evreilor din Caransebeș la celebrarea anului nou evreiesc. Prin tradiție spirituală iudaică în aceste clipe evreii de peste tot se adună în templul lui Dumnezeu, în rugăciuni de mulțumire și recunoștință, în spiritul recunoștinței și al solidarității și iubirii creatoare. Mă aflu aici din respect pentru poporul evreu și pentru comunitățile evreiești din țară care au dat lumii un patrimoniu și României un patrimoniul cultural de valori neprețuite. Mă aflu aici în memoria străbunicii mele Regina mamă Elena și a bunicului meu Regele Mihai I al României. Pentru mine sunt exemple mereu vii ale spiritului de sacrificiu și de umanitate necondiționată. Această splendidă sinagogă a fost construită acum 124 de ani pe vremea regelui Carol I este una din mărturiile aprecierii și considerației pe care familia în care m-am născut și coroana română le acordau comunităților evreiești din România”, a menționat Principele Nicolae al României, care le-a mai urat caransebeșenilor ca fiecare an nou să aducă în familiile lor sănătate deplină, cât mai multe bucurii, împliniri, pace, bunăstare și noi orizonturi de inspirație.

Organizatorul acțiunii, Florin Damian conducătorul Obștei Caransebeș a mulțumit pentru prezentă atât Alteței Sale Nicolae al României, care a venit cu soția sa la acest eveniment cât și invitaților din Banat prezenți și candidaților la Primăria Caransebeș cărora le-a urat succes în mod egal.

Evreii din toată lumea sărbătoresc Roş Haşana, Anul Nou evreiesc. Oamenii se pregătesc după tradiție – cu pește, vin și mere unse cu miere, simbolul unui an dulce și îmbelşugat.