Comuna Moșnița Nouă se vrea curată ca lacrima! Deșeurile pot fi colectate într-un centru realizat după modelul din Oradea

Cetățenii din comuna Moșnița Noua nu mai au nicio scuză când vine vorba de gestionarea gunoaielor. Reprezentanții administrației locale au inaugurat un centru unde pot fi colectate selectiv mai multe tipuri de deșeuri. Un proiect de acest fel nu mai există în comunele din județul Timiș și a fost implementat după modelul din Oradea.

Principalul scop este colectarea cât mai selectivă a gunoaielor aruncate de populație, iar în același timp se urmărește îmbunătățirea efectelor asupra mediului. Cele aproximativ 20 de containere, așezate pe platforma din Moșnița Nouă, sunt destinate mai multor tipuri de deșeuri: materiale textile, deșeuri metalice sau cu conținut periculos, anvelope uzate, polistiren, sticlă, electrice și electrocasnice, vopsele, materiale plastice, lemn sau saltele. Centrul este dotat și cu prese astfel încât spațiul din containere să poată fi salvat.

„În 2019, undeva la începutul anului, am plecat împreună cu câțiva colegi la Oradea să vedem ce ar însemna o asemenea platformă. Am luat toate detaliile, de la hotărârea de consiliu până la caietul de sarcini. A durat aproxiamtiv un an de când am început demersurile. Este un exemplu pentru județul Timiș și mi-aș dori ca toți colegii primari să îl preia pentru că doar așa vom reuși să scăpăm de aruncarea deșeurilor pe unde apucăm, pe domeniul public”, a spus Florin Bucur, primarul din Moșnița Nouă.

Edilul spune că cetățenii nu mai au nicio scuză pentru că administrația locală le-a pus la dispoziție toate variantele ce țin de managementul deșeurilor.

„Avem un operator care colectează pe fracții, avem acest centru care colectează pe fracții, avem două campanii pe care le facem primăvara și toamna, atunci când mergem noi și colectăm vegetalele de pe raza comunei noastre. Considerăm că am făcut tot ceea ce ne-a stat nouă în putință, ca administrație, pentru buna gestionare a deșeurilor. Dragi cetățeni, aveți toate posibilitățile pentru a aduce deșeurile. Nu aș vrea să vă văd amendați de Poliția Locală. Amenzile pentru persoană fizică sunt de 6.000 de lei, iar pentru cele juridice sunt de zeci de mii de lei. Vă rog să vă protejați buzunarele”, a mai spus Florin Bucur.

De acest proiect pot beneficia, în mod gratuit, persoanele fizice care au domiciliul în comuna Moșnița Nouă sau care dețin în proprietate un imobil pe raza comunei. Unii locuitori au profitat de ocazie și au venit la centru chiar în ziua deschiderii.

„În cei 12 ani de activitate în administrație, am dus o luptă titanică în gestionarea deșeurilor. Calitatea de comună periurbană aduce și avantaje, și dezavantaje. Pe lângă deșeurile aruncate de dezvoltatori sau de cetățenii noștri, nu vreau să jignesc, dar o bună parte a venit și din Timișoara. Acum Timișoara și-a făcut cele patru centre. Acum avem și noi centrul nostru. Sper să aducem la zero cantitatea de deșeuri aruncate pe spațiul public”, a spus Gheorghe Kadar, viceprimarul comunei.

La inaugurare au fost prezenți reprezentați ai RETIM, dar și ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș. „Acest centru mă face să mă simt ca într-un centru din străinătate. Este un prim pas spre normalitate până la urmă. Dacă nu exista acest centru, cel mai probabil deșeurile se găseau pe domeniul public, pe câmp sau pe alte spații. Noi stăm la dispoziția fiecărei unitate administrativ-teritorială care ne solicită sprijinul”, a spus Romeo Usru, directorul executiv al ADID.

Investiția totală este de aproximativ 200.000 de lei. Platforma se află într-un centru logistic pe care administrația locală l-a achiziționat în 2018, prin licitație, în urma unei lichidări. Cetățenii sunt așteptați să depună materialele de care nu mai au nevoie în fiecare marți, miercuri și joi între orele 9.00 și 17.00. În zilele de sâmbătă se lucrează între 9.00 și 14.00. La intrare este publicat și regulamentul centrului. Patru centre asemănătoare există și în Timișoara.



/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/