În perioada 10 – 12 septembrie, în comuna Iablanița are loc prima ediție a manifestării „Zilele GAL Asociația Poarta Almăjului”, eveniment organizat în cadrul proiectului „Cunoașterea și promovarea identității și culturii locale din teritoriul GAL”, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
Cu o valoare de 250.000 de euro, proiectul este o cooperare între Grupurile de Acțiune Locală „Calafat” (județul Dolj), „Ceahlăul” (județul Neamț), „Ținutul Pădurenilor” (județul Hunedoara), „Clisura Dunării” și „Poarta Almăjului” (județul Caraș-Severin), în vederea promovării identității și culturii locale din aceste zone.
„Zilele GAL Asociația Poarta Almăjului” debutează vineri, la Băile Herculane, unde va fi organizată și o primă ședință a GAL-urilor partenere, urmând ca sâmbătă, în fața căminului cultural din Iablanița, să aibă loc deschiderea Târgului producătorilor locali și a producătorilor din cele cinci GAL-uri, precum și un festival cultural-artistic, care va mai cuprinde, pe lângă program folcloric susținut de soliști vocali, instrumentiști și dansatori din teritoriul GAL, legende locale, expoziție de costume populare și recital de poezie în grai bănățean. Duminică, în ultima zi a manifestării, cei aproape 100 de invitați vor avea ocazia să viziteze stațiunea de pe Cerna, iar la ora amiezii va avea loc o ultimă ședință a GAL-urilor partenere.
„La Iablanița vine fiecare GAL cu ceea ce are mai bun, cu dansatori, soliști vocali, producători locali. Noi avem Taraful Pro Datina din Timișoara, dar și invitați precum Petrică Miulescu Irimică, Gheorghe Călțun Brancu, Ioniță Ienea și alți soliști din teritoriul GAL. Proiectul se derulează pe o perioadă de doi ani. La final, tot ceea ce vom dori să promovăm, tradiții și obiceiuri locale, vom sintetiza și vom pune informațiile într-o aplicație, la care vor avea acces comunitățile locale, actorii locali, turiștii și lanțurile de turism.”, ne-a declarat președintele GAL „Poarta Almăjului”, Victor Terteleacă.