Componenta emoțională și mâncatul compulsiv. Ancuța Coman: „Este important să vedem la ce servesc aceste kilograme și care este mesajul pe care îl aduc”

mancat
untitled design set 970x90 px

„Emoții și kilograme în plus” este numele programului pe care psihoterapeutul Ancuța Coman l-a dezvoltat în urma unei experiențe personale – a slăbit 32 de kilograme după ce a pus accent pe componenta emoțională în cadrul acestui proces.

Ancuța Coman este psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, cu două specializări în terapia centrată pe emoții și tehnica de lucru cu traumă, EMDR. „Emoții și kilograme în plus” a luat naștere în urmă cu cinci ani și este un proiect care, pe lângă dietă și sport, aduce în prim plan componenta emoțională, pentru că doar cu sinceritate față de sine și cu asumare pot apărea rezultatele pe termen lung.

„Proiectul a luat naștere după ce eu am trecut prin această experiență de a pierde kilograme. Foarte mult timp am avut această luptă, am ajuns într-un punct în care am crezut că e ceva mai mult acolo decât dietă și sport. După ce am pierdut 32 de kilograme am vrut să împărtășesc importanța componentei emoționale în acest proces și cu alte persoane. Spre deosebire de alte perioade, în care reușeam să dau jos kilograme, atunci nu am mai resimțit totul ca fiind o luptă pentru că, în primul rând, am fost hotărâtă și am spus că va fi pentru ultima oară. Acțiunile mele au mers în direcția respectivă, am decis să investesc energie, timp și resurse în acest proces A existat un mare interes și proiectul a luat amploare până astăzi când există un site, o pagină de Facebook, programe, precum și o comunitate create pentru a veni mai mult în sprijinul persoanelor interesate de partea aceasta.”, a spus Ancuța Coman.

ancuta

Curajul vine din frică

„Cea mai mare provocare a fost legată de teama de a nu reveni de unde am plecat. Perioada de menținere a venit la pachet cu această teamă. Când suntem cei mai curajoși? Când în fața noastră e ceva față de care e nevoie să ne mobilizăm, să stăm față în față cu teama și să facem ceva conștient, activ, voluntar. Consider că este extrem de important să ne uităm la ce servesc aceste kilograme și care este mesajul pe care ele ni-l transmit. Dacă încercăm și nu reușim, de ce nu reușim? Poate că încă mai avem nevoie în mod inconștient să le ținem pe noi, poate că încă ele ne mai protejează. Mai degrabă decât a duce o luptă cu noi și cu propriul corp e important să stăm și să vedem ce e acolo. Și aici intervine componenta emoțională”, a mai explicat Ancuța Coman.

publicitate ziar expresb 1000x100

Prima dată când ne gândim la slăbit ne gândim la diete și sport. Dar sunt persoane în cazul cărora nu funcționează.

„Dacă există un istoric și dacă încercăm și nu reușim e important să ne gândim la partea aceasta de componentă emoțională. Acesta este momentul în care care oamenii vin la mine. E ca și cum corpul meu s-ar opune să de ajos kilograme și poate să apară această parte de dezamăgire și e firesc să apară, dar trebuie să vedem ce putem face pentru că altfel intrăm într-o buclă a dezamăgirii și, ca să scăpăm de disconfort, avem tendința de a mânca”, a explicat Ancuța Coman, psiholog și psihoterapeut.

De altfel, este important să fim atenți la mesajul pe care corpul nostru îl transmite.

„Sunt două aspecte care trebuie luate în considerare. Depinde de felul în care noi ne percepem când ne uităm în oglindă. Suntem ființe emoționale și este firesc, aș spune, sau ar trebui să fie firesc, să le luăm în calcul. Există emoții care ne oferă un disconfort cum este teama, furia, tristețea și există emoții care ne dau o stare de bine. Și dacă ne este dificil să stăm cu emoțiile care ne aduc disconfort apelăm la mâncare sau la alte dependențe. Acest proiect aduce în prim plan și componenta emoțională, dar invitația mea este să ne uităm din mai multe unghiuri. E important să ne uităm la fiecare unghi și să avem în minte ideea că ele se influențează unele pe altele. Când ne putem da seama că e prea mult, că avem prea multe kilograme? Depinde de la persoană la persoană și mai ales depinde de informațiile la care această persoană este expusă și desigur, la povestea și istoricul ei de viață”, a mai spus Ancuța Coman.

În cadrul programului sunt implicați și medici nutriționiști, iar mai multe detalii despre proiect pot fi găsite AICI.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/