Locurile din secția de Anestezie și Terapie Intensivă, deschisă în zona roșie a Spitalului Județean din Timișoara, sunt ocupate, dar capacitatea a fost diminuată la aproape jumătate.
În secție nu sunt internați doar pacienți cu COVID-19, ci și persoane care au avut COVID-19 și au dezvoltat complicații deși testul este negativ.
„Apar complicații. Sunt pacienți care vin pe terapie intensivă negativi. Adică ei nu mai transmit boala. Dar prezintă complicații neurologice, cardiace, sistemice și ajung să facă complicații grave precum ocluzii intestinale. Oamenii nu înțeleg că post-Covid poți să dezvolți alte complicații. La pediatrie sunt copii cu tot felul de pareze, la neurologie sunt pacienți cu meningo-encefalită post-Covid. Trombembolism, hemoragii și acestea necesită terapie intensivă. Nu am avut pe terapie intensivă niciun pacient, din câte știu eu, internat din cauza vaccinării. Asta pot să confirm. Au fost reacții adverse, dar să fie internat pe terapie intensivă sau spitalizat în spitalul nostru nu am avut”, a spus Ciprian Gîndac.
Cinci pacienți sunt internați acum la ATI, în zona roșie a celui mai mare spital din vestul țării.
„Intrăm câte patru ore la pacienți, costumați, echipați corespunzător. Nu este ușor. Munca e grea pentru că trebuie să urmărim toți parametrii. Urmărim pacientul, suntem atenți la injectomate, noi facem monitorizarea pacientului. Și dacă se întâmplă ceva, medicul poate are altă treabă și noi trebuie să fim mereu prezenți, pregătiți pentru ce se întâmplă cu pacientul. Experiența asta nu se acumulează la școală. Avem colegi noi care s-au angajat și nu se descurcă decât mai greu. Alții au mai și renunțat pentru că este foarte greu. Mai ales când văd câtă aparatură e aici în secție și câtă responsabilitate au asistentele. S-au descurcat cu greu și au renunțat”, a spus Marilena Bagherea, asistent în cadrul secției de ATI din zona roșie a Spitalului Județean din Timișoara.
Peste 1.300 de paturi de ATI sunt destinate pacienților COVID-19, la nivel național.