Compania aeriană Emirates, interesată de deschiderea unor rute între România și EAU. Vizita lui Alin Nica în Dubai

avion

Alin Nica, președintele CJ Timiș, s-a întâlnit, la începutul lunii noiembrie, la Dubai, cu reprezentanții companiei Emirates care s-au arătat interesați de terminalul cargo și de deschiderea unor rute între România și EAU. Nica a petrecut 5 zile în Dubai, în cadrul unei acțiuni organizate de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara și a participat la Dubai Expo, cea mai mare expoziție mondială.  

Vizita lui Alin Nica în Dubai, Emiratele Arabe Unite, a avut loc între 2 și 7 noiembrie. Dincolo de expoziția Dubai Expo, președintele CJ Timiș s-a întâlnit cu reprezentanți ai companiilor Emirates, DP World și Clarion Shipping cărora le-a prezentat proiectul terminalului cargo al Aeroportului Timișoara.

În cadrul întâlnirii de lucru cu cei de la Emirates, delegația CJT formată din doi reprezentanți din conducerea administrației județene și Alin Nica a fost întâmpinată de Ferdinand Nagy, ambasador – reprezentant general al României în cadrul Expo Dubai și de Ștefan Voinea, director Direcția Relații Externe, Camera de Comerț a României.

nica

„Inițial nu voiam să particip, însă ulterior cei de la Camera de Comerț, de la consulat și ambasadă rezolvându-mi două întâlniri foarte importante cu cei de la Emirates și încă o companie care se ocupă de dezvoltarea acestor zone de cargo în lume am decis să merg să discut cu ei și sunt interesați să dezvolte o astfel de activitate, numai că noi mai trebuie să rezolvăm câteva chestiuni. Trebuie să preluăm terenul de la Ministerul Transporturilor, e o acțiune care e începută încă din 2019 și sunt câteva condiții procedurale care trebuie rezolvate, avize, inclusiv de la CSAT, și suntem în discuții și cu cei de la Ministerul Apărării ca să vedem ce facem cu terenul pe care îl au ei în zonă și să gândim împreună cu aeroportul o soluție integrată cu terenul pe care îl au ei, să facem și acel nod intermodal, toată această dezvoltare care să pună pe harta Europei aeroportul nostru.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Tot la Dubai, Nica a prezentat proiectul centrului de legume-fructe de la Tomnatic, în eventualitatea identificării unor potențiali investitori, operatori sau clienți, dar și proiectul parcului tematic și al unui complex termal ce se vrea a fi realizat în județul Timiș.

„Le-am prezentat și aceste idei pe care noi le avem și ei s-au arătat interesați de posibile investiții, dar trebuie să venim cu un proiect mai matur, momentan suntem la stadiu de idee în ceea ce privește parcul tematic. Lucrăm cu un consultant la această chestiune și când îl vom finaliza atunci îl vom putea prezenta și public. Nu aș dori să dezvălui mai multe până când nu avem conceptul gata.”, a mai spus Nica.

Deplasarea liderilor CJT în Emiratele Arabe Unite a costat 14,6 mii lei, sumă care include taxa de participare, biletele de avion, cazarea, diurna și asigurările.

O altă vizită externă a lui Nica în acest an, în calitate de președinte al CJ Timiș, a fost la Berlin, la finalul lunii noiembrie. Liberalul a răspuns invitației Muzeului de Stat din Berlin pentru a discuta proiecte de cercetare, conservarea patrimoniului cultural și viitoare expoziții. Pentru a valorifica unul din cele mai importante situri arheologice din România, sanctuarul neolitic de la Parța, CJT va sprijini Muzeul Banatului în acțiunea de deschidere a unui punct muzeal la Parța. Vor fi amenajate și spații dedicate activităților de cercetare, curățare, conservare, inventariere a descoperirilor ce vor fi făcute în viitor de arheologi, dar și săli pentru depozitarea artefactelor.

sanctuar parta

Tot în ceea ce privește deplasările externe din acest an, potrivit reprezentanților CJ Timiș, vicepreședintele Cristian Moș a fost plecat la Lisabona, în Portugalia, între 5 și 10 septembrie, unde a participat la Velo-City 2021 Lisabona, organizată de Federația Europeană a Cicliștilor. CJ Timiș lucrează la realizarea unei strategii privind dezvoltarea pistelor de ciclism în județ, așa că adună informații de la partenerii cu experiență. Evenimentul organizat de Federația Europeană a Cicliștilor este principalul summit anual mondial de ciclism care servește drept platformă globală de schimb de cunoștințe și care vizează influențarea factorilor de decizie în favoarea unei modalități mai active și durabile a unei infrastructuri mai bune în ciclism și a unei utilizări zilnice sporite a bicicletelor.

Bugetul alocat de CJ Timiș anul acesta pentru deplasările externe ale conducerii, aparatului de specialitate și a consilierilor județeni a fost de 295.000 lei.