Comisia Europeană confirmă calitatea duală a produselor alimentare! Maria Grapini câștigă lupta pentru alimentație echitabilă în UE!

Europarlamentarul Maria Grapini a lansat, în urmă cu trei ani, o amplă dezbatere publică, în Parlamentul European, pentru a livra Europei un adevăr cunoscut deja pentru țările est-europene: dubla calitate a produselor alimentare. Recent, Comisia Europeană i-a dat dreptate Mariei Grapini, prin publicarea unei campanii paneuropene de testare a produselor alimentare, concluziile acesteia arătând că există o calitate duală a produselor.

Studiul a avut în vedere aproximativ 1.400 de produse, din 19 țări ale Uniunii Europene, iar rezultatul arată că 22% dintre produsele comparate diferă în compoziție, deși ambalajul este identic, 1 din 5 produse fiind găsite cu conținut diferit sub același ambalaj. Pe baza noii metodologii elaborate, autoritățile naționale competente vor putea efectua analiza necesară pentru a determina practicile înșelătoare interzise de legislația UE privind protecția consumatorilor.

Mulțumesc Comisiei Europene pentru faptul că mi-a dat dreptate! Calitatea duală a produselor nu este o poveste! Mă bucur că am lansat, acum trei ani, dezbaterea publică, iar anul acesta am votat modificarea a patru directive, prin care am făcut un prim pas în combaterea dublei calități a produselor. Trebuie însă continuate aceste demersuri și eu nu mă voi opri. Voi urmări și voi cere Comisiei Europene noi modificări în legislația europeană pentru a ajunge la respectarea calității (compoziției) produselor care au același ambalaj și același brand, indiferent de țara în care sunt distribuite!”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Ca și concluzii, Comisia Europeană lansează o nouă cerere de propuneri, cu un buget total de 1,26 milioane de euro, pentru testarea produselor și pentru identificarea practicilor potențial înșelătoare, în scopul evident al consolidării capacității organizațiilor de consumatori.

Noul mandat al Mariei Grapini, în urma alegerilor europarlamentare din 26 mai, va începe în data de 1 iulie.