Colterm se pregătește pentru noul sezon de încălzire din Timișoara, având înmagazinată o cantitate importantă de gaz.
Colterm a încheiat la sfârșitul lunii aprilie sezonul de încălzire în Timișoara. Așadar, compania de termoficare anunță că intră în vară cu stocuri de cărbune și gaz.
„Cărbune în stoc: 20.377 tone (față de 6.684,51 tone, la sfârșitul lunii aprilie 2023), în condițiile unui consum mediu de cărbune energetic, în luna aprilie, de aproximativ 222 de tone/zi. Cantitatea totală achiziționată în intervalul iunie 2023 – aprilie 2024 este de 176.053 tone de cărbune, la care se adaugă stocul de cărbune de la finalul sezonului anterior de încălzire, de 7.767 tone. În total, 183.820 tone cărbune, din care s-au consumat până în prezent 163.443 tone. Gaz: avem înmagazinată, la ora actuală, cantitatea de 36.308 MWh (față de stoc zero, în perioada similară a anului trecut), la care se va adăuga cantitatea de 6.519 MWh – contractată pentru înmagazinare în cursul lunii mai. Iar asta nu este tot. Vestea bună este că societatea noastră a reușit să semneze un contract cu Romgaz pentru un cost cu aproape 30% mai mic decât cel de bază (valabil până la finele anului). Suplimentar, avem contractată, tot de la Romgaz, și cantitatea de 220.000 de MWh, la o valoare de 27.277.851,44 de lei, pentru perioada 01.04.2024 – 31.12.2024, destinată consumului populației”, a informat Colterm.
Potrivit reprezentanților societății de termoficare, în această vară vor începe o serie de lucrări de reparații. De asemenea, timișorenii racordați la sistemul de termoficare al orașului ar urma să plătească facturi mai mici, în viitorul apropiat.
„Toate acestea dovedesc faptul că, în ultimii ani, Colterm a recâștigat încrederea partenerilor de piață și că este un jucător serios, care își achită datoriile conform înțelegerilor. Pregătim așadar, cu responsabilitate, noul sezon de termoficare. Reușita aceasta înseamnă, practic, reducerea costurilor de producție, ceea ce va genera reducerea prețului la gigacalorie și, în timp, reducerea costurilor pentru fiecare consumator în parte, conform metodologiei privind prețurile, stabilită de ANRE. De asemenea, pe perioada de vară urmează să efectuăm o serie de reparații la instalațiile destinate producerii de energie termică și la rețele, așa încât viitorul sezon de încălzire să înceapă și să se deruleze fără sincope majore”, a declarat Cristian Amza, administratorul special al Colterm.