Primăria Timișoara a luat o decizie radicală. Din această vară, Colterm nu va mai emite facturi, după ce o nouă firmă a primăriei va prelua distribuirea agentului termic.
Începând din această vară, Colterm va primi mai puțini bani din partea Primăriei Timișoara. Dominic Fritz a anunțat, miercuri, că la sfârșitul lunii iunie va expira contractul de delegare pentru producția și distribuția agentului termic, încheiat de primărie cu societatea Colterm. Așadar, va fi încheiat un nou contract care va prevedea ca societatea Colterm să se ocupe doar de producție, iar distribuția și furnizarea căldurii și a apei calde va fi realizată de o firmă înființată anul trecut de Primăria Timișoara.
„Este clar că în continuare Colterm este un pacient bolnav care nu se va face bine doar din inerție, ci este nevoie de niște decizii dificile, dar asumate. (…) Odată cu expirarea acestui contract, este momentul potrivit să regândim tot acest ecosistem de termoficare în Timișoara. Și asta înseamnă că soluția pe care o propunem este ca societatea Colterm să se concentreze pe producție, iar distribuția și furnizarea efectivă a agentului termic către populație să fie făcută de o altă companie a primăriei. Acest lucru are mai multe avantaje. În primul rând, aceste pierderi tehnologice de care s-a plâns Colterm foarte mult nu vor mai exista, iar Colterm va primi exact ce va vinde la poarta fabricii, fiind „problema” primăriei cum distribuie mai departe agentul termic. În același timp, Primăria Timișoara va avea posibilitatea de a accesa alte fonduri pentru alternative la producție. Colterm, momentan fiind în insolvență, nu poate accesa, de exemplu, fonduri europene pentru retehnologizare. Această posibilitate o are Primăria Timișoara. Putem investi și în alte tehnologii sau alte firme pot investi în alte tehnologii, geotermie, biomasă, cogenerare și noi putem să cumpărăm de la mai mulți care vor să investească în această zonă”, a explicat primarul Timișoarei.
Dominic Fritz a mai precizat că i se pare ciudat faptul că, deși 30 de kilometri de rețele de termoficare au fost reabilitate, Colterm ar fi cerut mai mulți bani pentru pierderi tehnologice. „Prezumția este că prin intermediul noii firme care va distribui agentul termic, aceste pierderi tehnologice vor fi mult mai mici”, a adăugat edilul-șef.
Primarul Timișoarei a recunoscut, provocat de către jurnaliști, că nu există niciun studiu de fundamentare care să stea la baza acestei decizii. „Dacă nu rupem pisica, și să rupem pisica înseamnă să rupem producția de distribuție, nu vom avea niciodată capacitatea de a investi în tehnologii noi, pentru că momentan Colterm nu poate accesa orice fel de tehnologie nouă prin fonduri europene. Noua firmă poate să cumpere agentul termic atât de la Colterm, cât și de la orice alt producător. Noi vrem să susținem Colterm și în continuare, nu lăsăm Colterm pe stradă, doar că facem un nou contract doar pe producție. (…) Este o decizie economică asumată și de mine. Luăm această măsură ca să creăm un nou sistem în Timișoara care permite ca în viitor să se facă bine acest sistem de termoficare. Dacă continuăm exact pe același drum, ne îndreptăm spre zid. Nu se va face bine Colterm din inerție. Mă aștept ca această soluție să fie singura care pe termen mediu să ducă la o normalizare a situației”, a explicat Dominic Fritz.
Primarul Timișoarei a mai precizat că după semnarea noului contract, facturile către populație vor fi emise de către noua firmă care va distribui agentul termic.
„Consumatorii vor fi pe această nouă firmă, Colterm nu va mai avea de a face cu consumatorii finali. Colterm va vinde agent termic la această nouă firmă și această nouă firmă, având rețeaua de transport și de distribuție, va factura mai departe”, a precizat edilul-șef.