Colterm, la un pas de a da Primăria Timișoara în judecată

colterm

Colterm are de recuperat de la Primăria Timișoara aproape 70 milioane lei. În cazul în care datoria nu va fi plătită, compania anunță că va da municipalitatea în judecată.

Deși au rămas mai puțin de două luni până la termenul la care Colterm trebuie să cumpere certificatele de poluare aferente anului trecut și a evita o nouă amendă, Primăria Timișoara nu a găsit încă o soluție astfel încât să facă rost de sumele de bani necesare.

Colterm trebuie să achiziționeze un număr de 227.000 de certificate CO2. Valoarea acestora în prezent este de 100.862.910 lei. (…) Conform unui raport întocmit de reprezentanții Colterm, în cazul în care nu se achiziționează, valoarea amenzii ar fi de 112.069.900 lei, reprezentând 23,03% din totalul creanțelor înscrise la acest moment în tabelul preliminar de creanțe al societății. Cu tot cu această nouă amendă, Agenția Fondului de Mediu ar ajunge să dețină creanțe în cuantum de 391.658.364 lei, reprezentând aproximativ 80,50% din totalul pasivului Colterm (cele două amenzi aferente neconformării pe anii 2020, 2021, amenda care s-ar aplica pentru neconformarea pe anul 2022, plus contravaloarea certificatelor necesare pe 2022)! Ce mi se pare extrem de grav și nu-i văd deloc bine din această cauză pe “salvatorii” sistemului de termoficare din Timișoara, este faptul că valoarea datoriei Mun. Timișoara către Colterm era mai mare decât valoarea de achiziție a acestor certificate și în 2021 și în 2022. Numai că, ce să vezi, “salvatorii” s-au făcut că plouă, nu au respectat Hotărârile luate de Consiliul Local sau le-au respectat cu întârziere și au făcut plățile când deja trecuse termenul limită de cumpărare a certificatelor, astfel că societatea a ajuns să fie amendată… Și în acest an suntem în aceeași situație… valoarea datoriei municipalității către Colterm este mult peste valoarea certificatelor pe care Colterm ar trebui să le cumpere”, a explicat Roxana Iliescu, consilier local Pro România.

Mai mult, Roxana Iliescu a făcut publică o înștiințare de emitere factură, adresată de Colterm Primăriei Timișoara la începutul acestei luni, privind plata unei datorii de aproape 70 milioane lei.

În plus față de subvenția reprezentând diferența de preț și tarif la energia termică livrată populației (care se întinde la aproximativ 150 milioane lei într-un an) și achitarea pierderilor tehnologice induse (numai astea se ridică la aproximativ 85 – 88 milioane lei plus TVA), sunt șanse mari ca municipalitatea să fie nevoită să achite Colterm și suma de 67.840.130 lei, reprezentând banii primiți de la Guvern pentru acoperirea costurilor legate de achiziția de gaze naturale destinate producerii de energie termică în perioada 01.11.2021 – 31.03.2022. Cu acești bani, municipiul și-a achitat propria datorie la societate constând în plata subvenției diferență de preț și tarif la energie termică livrată populației, în loc să-i transfere conform destinației ce rezultă din Ordinul comun MF, ME, MDLP, respectiv pentru acoperirea costurilor legate de achiziția de gaze naturale. Din aceste considerente, Colterm a emis deja factura fiscală pentru suma de 67.840.130 lei și solicită achitarea, prevalându-se totodată și de dispozițiile art. 3 alin 5 din OG 36/2006, sens în care au notificat autoritățile competente pentru recuperarea acestei sume”, a detaliat consilierul local Pro România.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Din înștiințarea trimisă de Colterm către Primăria Timișoara, semnată de Cristian Amza, administratorul special al companiei, aflăm că există riscul opririi sistemului de termoficare, dacă certificatele de poluare nu vor fi plătite.

Prin prezenta vă comunicăm faptul că având în vedere multiplele solicitări pe această temă, soldate fără un răspuns favorabil, înțelegem să ne prevalăm de prevederile art. 3, alineatul 5 din OG nr. 36/2006, sens în care vom notifica autoritățile competente pentru a pune în aplicare prevederile indicate mai sus (n.r. achitarea datoriei de aproape 70 milioane lei), respectiv ne vom adresa instanței de judecată. Asigurându-vă de întreaga noastră considerație și pe deplin conștienți de eforturile depuse de Municipiul Timișoara pentru susținerea sistemului centralizat de termoficare, reiterând și faptul că neîndeplinirea obligațiilor privind achiziția certificatelor EUA va avea un impact negativ semnificativ (risc de faliment) în desfășurarea activității societății (în fapt, oprirea sistemului de termoficare centralizată a Municipiului Timișoara) vă rugăm să acordați atenția necesară acestui subiect, asigurându-vă totodată de deplina noastră disponibilitate pentru orice întâlnire în vederea găsirii unei soluții”, a afirmat Cristian Amza.

Reprezentanții Primăriei Timișoara ne-au transmis că, deocamdată, instituția nu a fost notificată cu privire la niciun proces.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/