Colterm anunță că nu sunt probleme în ceea ce privește furnizarea căldurii în acest sezon rece în locuințele timișorenilor. Compania informează că are contractată toată cantitatea de cărbune necesară, însă nu a găsit furnizori, deocamdată, pentru gazul care va fi consumat în lunile ianuarie – martie 2023.
La început de iarnă, Colterm a făcut o nouă informare privind măsurile pe care le-a luat astfel încât să poată furniza în bune condiții căldură în acest sezon rece în locuințele timișorenilor. Astfel, aflăm că la finalul lunii noiembrie, compania avea pe stoc 43.050 tone de cărbune. „Până în prezent, s-a achiziționat cantitatea totală de 78.972 tone de cărbune, din care 35.922 tone au fost consumate. Reiterăm faptul că, la momentul actual, avem contractată întreaga cantitate de cărbune, estimată pentru această iarnă (210.000 tone)”, a informat Colterm.
În ceea ce privește gazul, societatea de termoficare a Timișoarei anunță că are înmagazinat un stoc de 38.585 MWh, fiind încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. „Așa cum anunțam și în comunicările anterioare, din totalul cantităților de gaz necesare pentru acest sezon, avem încă o parte necontractată. Ținând seama de cele de mai sus, raportat la plățile efectuate pentru luna decembrie, cantitatea încă necontractată este de aproximativ 65.000 Mwh, cantitate necesară pentru perioada ianuarie – martie 2023 și care, în absența încheierii unor contracte, va fi consumată în baza contractelor cu furnizori de ultimă instanță, la fel cum am făcut și în lunile anterioare”, a transmis Colterm.
Mai mult, compania informează că suplimentar folosirii cărbunelui și gazului, cel mai probabil din această lună vor fi arse și primele cantități de biomasă pentru producerea energiei termice.
Societatea de termoficare a Timișoarei mai anunță că a realizat o serie de lucrări de reparații la cele două mari centrale termice. De asemenea, au început și diferite lucrări astfel încât Colterm să polueze mai puțin aerul.
„Pentru o eficiență mai mare în exploatare și reducerea de noxe, respectiv îmbunătățirea confortului abonaților noștri, efectuăm lucrări la CAF1 (cazan de apă fierbinte), la CT Centru. Astfel, în vederea conformării la normele de mediu, au fost demarate lucrări de înlocuire a arzătorului de gaz și montarea unui ventilator suplimentar pentru recircularea gazelor arse. Prin aceste intervenții la CAF1 vom obține o funcționare cu emisii poluante reduse. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 1.370.000 lei, din fonduri proprii”, a precizat Colterm.
Reprezentanții societății au mai explicat faptul că cele mai multe avarii se produc din cauza vechimii rețelelor de termoficare și că se realizează lucrări de modernizare.
„Aceste lucrări vizează înlocuirea rețelelor existente cu conducte și țevi noi, preizolate, care să asigure alimentarea, fără sincope, a consumatorilor, cu agent termic și să elimine pierderile de pe trasee. De altfel, acest tip de lucrări, atât pe rețelele termice primare, cât și secundare, se află în curs de execuție, fiind vorba, așa cum știți deja, despre proiectul cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”. Astfel, până în prezent, au fost finalizate lucrări pe o lungime de 7.526 metri rețea primară, dintr-un total de 9.067 metri (realizat 83 %) și 19.697 metri rețea secundară, dintr-un total de 20.095 metri (realizat 98,01 %)”, a afirmat Cristian Amza, administratorul special al Colterm.