Colterm dă drumul la căldură în locuințele timișorenilor de marți, 4 octombrie. Societatea de termoficare informează că are un stoc de cărbune și de gaze, urmând să ardă și biomasă pentru producerea agentului termic. Colterm nu exclude scumpirea gigacaloriei dacă prețul pentru energia electrică nu va fi plafonat.
Colterm va începe să dea căldură în locuințele timișorenilor de marți, 4 octombrie. Totuși, agentul termic va fi furnizat la parametrii corelați cu temperaturile exterioare. „În acest sens, precizăm că, în situația în care temperaturile diurne vor continua să se mențină ridicate pentru acest interval, o să furnizăm căldură cu anumite restricții”, a informat Colterm.
De asemenea, compania de termoficare a Timișoarei a făcut publică o nouă informare privind aprovizionarea cu combustibil, pentru asigurarea stocurilor necesare producerii de energie termică în această iarnă.
În ceea ce privește stocul de cărbune, aflăm că cei de la Colterm aveau o cantitate de 45.000 de tone la sfârșitul lunii trecute, necesarul pentru toată perioada de iarnă fiind de 250.000 de tone. „La momentul actual, avem contractată întreaga cantitate de cărbune, estimată pentru sezonul 2022-2023”, au precizat reprezentanții societății.
Totodată, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a fost înmagazinată o cantitate de 22.800 MWh, „cu precizarea că au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind încă necesară contractarea cantității de aproximativ 125.000 MWh, pentru care depunem toate diligențele necesare”.
Mai mult, Colterm anunță că suplimentar folosirii cărbunelui și gazului, a reușit în vară să obțină autorizația pentru arderea de biomasă, fiind în derulare procedurile specifice pentru achiziționarea acesteia.
Compania de termoficare a Timișoarei mai informează că a depus pentru finanțare prin PNRR trei proiecte: pentru centrala fotovoltaică, instalația de producere de hidrogen și instalația de motoare pe gaz/hidrogen, cu producție de energie electrică/termică.
De asemenea, continuă lucrările de investiții demarate pe rețelele termice primare și secundare. Până în prezent, au fost realizate 71% din lucrările de pe rețeaua primară și 94% din cele de pe rețeaua secundară.
În final, Colterm a informat că nu este exclus ca gigacaloria să fie din nou scumpită la Timișoara, dacă prețul pentru energia electrică nu va fi plafonat.
„La final, dorim să facem și pe această cale un apel către factorii decidenți, în speță parlamentarii din Camera Deputaților, pentru îndreptarea erorii apărute la începutul lunii septembrie, prin care furnizorii de agent termic în sistem centralizat au fost eliminați din schema de plafonare a prețului pentru energia electrică. Lăsarea termiilor în afara acestei scheme va conduce la creșterea prețurilor pentru energia electrică cu până la 500%, punând astfel presiuni semnificative pe actualizarea prețului Gigacaloriei sau, mai grav, periclitând însăși funcționarea în regim de continuitate a activității”, a afirmat Cristian Amza, administratorul special al Colterm.