Colterm are contract cu furnizorul de gaz până în 4 decembrie și face stocuri de cărbune pentru iarnă

colterm

Colterm își face stocuri de cărbune pentru ca la iarnă, de sărbători, să nu fie probleme cu furnizarea căldurii în locuințele timișorenilor. În ceea ce privește contractul cu furnizorul de gaz, acesta este prelungit aproape săptămânal prin acte adiționale. Ultimul semnat este valabil până în 4 decembrie. 

Compania de termoficare a Timișoarei are în derulare 5 contracte de achiziție pentru cărbune, stocul la ora actuală fiind de 3.500 de tone, în contextul în care pe zi se consumă aproximativ 1.400 de tone de cărbune.

„Consumăm un tren, cam 1.400 de tone pe zi, aducem 1.800-2.000 de tone care ne permit să facem un stoc și pe perioada sărbătorilor. Pe săptămână aducem cam 8-9 trenuri de cărbune. Am crescut ritmul de aprovizionare în așa fel încât în pragul sărbătorilor să avem o rezervă care să asigure o siguranță în funcționare. Legat de contractul de gaze naturale, avem contract încheiat cu un furnizor și prelungim cu acte adiționale perioada de livrare. Ultimul contract adițional este până în data de 4, aceste acte adiționale sunt date de cantitatea de combustibil și de posibilitățile de alocări financiare pentru plata în avans a cantității de gaz. Știm foarte bine că pe plan european și în România, prețul gazului a explodat, suntem undeva la 7 ori și jumătate față de prețul din ianuarie, este foarte dificil a asigura plata gazului. La energie electrică avem contract cu Enel. E un contract lunar, care se prelungește prin acte adiționale, toată energia pe care o aducem și o asigurăm pentru societate trebuie plătită din avans, dar nu sunt probleme.”, a declarat Cristian Mîțu, directorul interimar al Colterm.

1000x200 dacus 02

Cu toate acestea, temperatura în calorifele celor racordați la sistemul centralizat este în continuare ceva mai scăzută decât ar fi normal.

„Suntem acum la o temperatură pe secundar de 41,5 grade, temperatură destul de apropiată de normal. Temperatura e ținută unpic mai jos pentru motivul de a putea plăti combustibilul necesar. Eu cred că prin asigurarea de combustibil și, sigur, asigurarea financiară pentru plata lui vom crește această temperatură ca să asigurăm aceeași temperatură în locuințe. Vom ridica temperatura în centrele termice până în 45 de grade, prevăd eu. (…) Avem zilnic intervenții în rețeaua secundară pe care le rezolvăm, de regulă, în timpul zilei, pentru că rețeaua este foarte veche, trebuie să intervenim asupra ei. Lucrările care au fost pe fonduri europene și care au dus la opriri sunt aproape finalizate pentru acest an. Ritmul de aprovizionare.”, a mai explicat Mîțu.

publicitate si promovare online banner maxagro