Colterm, în grafic cu stocurile de combustibil pentru sezonul rece

sediul companiei de termoficare colterm din timisoara

Administratorul special al companiei de termoficare a Timișoarei spune că au fost, de asemenea, achiziționate până la această dată 90% din certificatele de poluare, termenul de conformare fiind 30 septembrie. 

Reprezentanții Colterm dau asigurări că nu vor fi probleme cu furnizarea căldurii și a apei calde în Timișoara, în următorul sezon rece. Compania de termoficare are în stoc, la această oră, 32.000 de tone de cărbune și aproximativ 72% din cantitatea de gaz necesară.

„Mai sunt încă 3 contracte în derulare din anii anteriori care nu au fost încă închise, pentru aproximativ 70.000 de tone de cărbune și suntem în negocieri pentru un contract nou de încă 70.000 de tone. Adunate, ne duc spre o cantitate generică de 175-180.000 de tone. Este, de altfel, consumul pe care noi îl estimăm pentru sezonul 2024-2025. La nivel de gaze naturale, există contracte pentru asigurarea întregii cantități necesare a fi consumate, atât pentru populație cât și pentru consumatorii non casnici. (…) Aprovizionarea cu gaz se face gradual, până la debutul sezonului. Pentru populație avem 175.000 MW prevăzuți conform normativelor în vigoare pentru a fi utilizați între noiembrie 2024 – martie 2025. Vor fi luați de la Romgaz și există contracte în acest sens. Iar pentru asigurarea surplusului de consum pentru non casnici și funcționarea curentă pe apă caldă avem două contracte – unul cu Romgaz până la final de septembrie, deci pentru trimestrul trei, și încă unul cu o companie privată, MDA Energy, pentru trimestrul patru”, a anunțat Cristian Amza, administrator special la Colterm.

Potrivit administratorului special al Colterm, societatea de termoficare reușește să își onoreze contractele și nu anticipează probleme majore în următoarea perioadă. „Singurele obligații restante la momentul actual sunt către bugetul de stat, către ANAF, însă și aici sunt formulate mai multe cereri de rambursare a TVA.”, a spus Cristian Amza.

„În ce privește situația financiară a Colterm, insolvența Colterm nu e una simplă, sunt o serie întreagă de acțiuni în instanță care își așteaptă într-o formă sau alta soluționarea. Pe tabelul creditorilor, care înseamnă suma completă a datoriilor pe care Colterm le are către aceștia, sunt formulate 37 de contestații și așteptăm soluționarea acestora pentru a vedea întinderea întregii mase a datoriilor. Vă reamintesc că sunt contestate creanțe de aproape 100 de milioane de lei, deci o sumă importantă care atârnă greu într-un plan de reorganizare.”, a mai explicat Amza.

Cu referire la certificatele EUA (de poluare), 90% au fost achiziționate până acum: „Certificatele pentru 2020 și 2021, până la intrarea în insolvență, sunt în continuare neachitate. Nu pot fi achitate, la fel și sancțiunile auxiliare, cele două amenzi primite. După insolvență, toate certificatele au fost achiziționate. De anul acesta termenul de conformare nu mai este 30 aprilie, ci 30 septembrie. Avem luate deja 90% din certificate, mai sunt încă vreo 20.000 de certificate de luat. Există fluctuații (n.r, ale prețurilor acestor certificate) legate în special de acest an puternic electoral în toată Europa. În medie am reușit să achiziționăm cu sub 70 de euro. Anul trecut și acum doi ani discutam de 80, 85 chiar 90 de euro.”

Colterm va mai gestiona partea de termoficare a orașului pentru cel puțin un an, partea de producție fiind extinsă de la 2026 la 2029.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/