Se fac colonoscopii gratuite la Spitalul CF Timișoara, pe baza trimiterii de la medicul de familie. Procedura permite prevenirea, dar și depistarea precoce a cancerului de colon.
Unul din opt cancere este reprezentat, potrivit statisticilor, de boala oncologică a colonului. În România, în fiecare an, sunt înregistrate peste 12.000 de noi cazuri de cancer colorectal, afecțiunea fiind a doua cauză de mortalitate neoplazic la nivel național.
În cazul depistării într-un stadiu timpuriu, șansele de supraviețuire sunt de aproape 85%. Însă, mai bine de jumătate dintre pacienți ajung să fie diagnosticați atunci când afecțiunea oncologică este avansată, și asta în condițiile în care boala poate fi prevenită prin ajustarea stilului de viață, dar poate fi, în același timp depistată, într-un stadiu timpuriu printr-o procedură colonoscopica. În cadrul Spitalului CF Timișoara funcționează o nouă secție de Gastroenterologie împreună cu Ambulatoriul integrat în cadrul cărora se pot efectua, gratuit, în spitalizare de zi, atât colonoscopii cât și gastroscopii.
„Procedura se face sub anestezie și implică folosirea unui dispozitiv dotat cu un tub flexibil, cu o lungime de doi metri, care are în capăt o cameră video cu o lumina ce permite vizualizarea peretelui colonic. Aparatul este prevăzut cu două canale, unul prin care este insuflat aer cald, pentru destinderea colonului, și unul prin care se pot introduce diferite ustensile folosite fie pentru scoaterea unui polip, fie pentru prelevarea unui țesut (biopsierea) unei posibile formațiuni tumorale”, spune dr. Mădălina Topan, medic specialist gastroenterolog Spitalul CF Timișoara.
Investigația se poate face fie în scop de screening, fie de diagnostic. Vârsta de peste 45 de ani reprezintă un factor de risc. De aceea, în cazul persoanelor din această categorie, se recomandă realizarea la fiecare zece ani a unei colonoscopii dacă pregătirea colonului este una bună și nu se găsesc leziuni.