Codul Roşu se prelungeşte până miercuri, la ora 12! Autoritățile sunt date dispărute!

Locuitorii de pe Valea Ţerovei sunt izolaţi din cauza inundării drumului de acces, iar pârâiaşul Valea Ţerovei e sub cod roşu de inundaţii!

Un număr de 12 localităţi au fost inundate, astăzi, în urma ploilor torenţiale şi a scurgerilor de pe versanţi, situaţiile cele mai grave fiind, în continuare, la Bocşa şi Ramna. “În oraşul Bocşa au fost inundate peste o sută de locuinţe şi au fost evacuate circa 120 de persoane, cei mai mulţi fiind copii. Şi la Ramna au fost evacuate aproximativ 150 de persoane, care s-au adăpostit în căminul cultural. Avem un număr mare de forţe din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, concentrate în zonele cu probleme. La nivelul instituţiei noastre s-a operaţionalizat Grupa operativă şi s-a suplimentat numărul de efective. În plus, în sprijinul nostru vor veni colegi de la ISU Dolj şi ISU Mehedinţi”, a declarat, pentru Agerpres, Elena Tarla, purtător de cuvânt al ISU “Semenic”.

De asemenea, cartierul Ţerova din municipiul Reşiţa este izolat la această oră, deoarece drumul a fost rupt din cauza unei viituri. Mai mulţi oameni au fost adăpostiţi în curtea unei societăţi comerciale. În cea mai mare parte, ei au venit la ora 16, cu autobuzul, de la locurile de muncă din Reşiţa, însă nici la această oră nu pot pleca din cauza drumului rupt şi a apei care vine cu mare viteză.

YouTube video

În primă fază se acţionează pentru salvarea persoanelor, pentru că avem foarte multe apeluri, urmând ca mai apoi să se acţioneze pentru evacuarea apei“, spune Elena Tarla.

Traficul rutier este întrerupt în continuare pe DN 58 B, Reşiţa – Voiteg, în dreptul localităţii Bocşa, şi pe DN 58 A, la Ezeriş. Avertizarea hidrologică de tip Cod roşu, valabilă pe râul Pogăniş şi afluenţii mici ai Bârzavei, inclusiv Valea Ţerovei, a fost prelungit până mâine, la ora 12.00!

Trei echipaje de pompieri au plecat în ajutorul cetăţenilor din localităţile inundate din Caraş-Severin

banner maxagro

Un număr de 25 de pompieri de la detaşamentele Drobeta Turnu Severin şi Orşova ale ISU Mehedinţi au plecat, astăzi, să sprijine cetăţenii din localităţile în care s-au produs inundaţii din judeţul Caraş-Severin. Purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinţi, Raluca Tîrcă, a declarat pentru AGERPRES că aceştia vor participa la înlăturarea efectelor inundaţiilor din zona municipiului Reşiţa. “Cele trei echipaje sunt dotate cu o motopompă de mare capacitate, două bărci pneumatice şi trei mijloace de transport“, a precizat Tîrcă.

Potrivit sursei citate, pompierii mehedinţeni vor rămâne în judeţul Caraş-Severin până când sănătatea, viaţa şi bunurile materiale ale cetăţenilor afectaţi de inundaţiile provocate de ploile din ultimele zile nu vor mai fi puse în pericol.

Autorităţile, total dezinteresate

Prefectura Caraș-Severin, deşi este într-un judeţ cu cod roşu şi localităţi cu persoane evacuate, nu a prezentat presei nici măcar o situaţie, un buletin informativ sau comunicat de presă, iar corespondenţii televiziunilor centrale se plâng că nici nu au cu cine vorbi la telefon. Nici Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin nu a comunicat defel cu populaţia în toată această perioadă, deşi oamenii erau speriaţi şi sunau în permanenţă pentru a afla care sunt cotele apelor şi râurile cu pericol. Şi la Reşiţa autorităţile sunt date dispărute.

Probabil se concentrează la jocurile ce vor fi făcute la şedinţa de constituire a Consiliului Local de mâine, în timp ce oraşul e sub ape, iar cartierele Ţerova şi Moniom, aproape izolate.

tmc 640